Την παράταση της προθεσμίας έως το τέλος του έτους για την προκαταβολή του 10%, προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa, ζητούν επενδυτές αλλά και στελέχη της αγοράς.
Η εν λόγω προθεσμία έληξε στις 31/8, όμως, όπως αναφέρουν στο CNN Greece παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επενδυτών που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.
Γεγονός που σημαίνει πως δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις που θα τους έδιναν την Golden Visa, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, σήμερα υπάρχουν συνολικά 400-500 επενδυτές οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την διαδικασία για την απόκτηση της Golden Visa εδώ και καιρό την οποία και δεν προλάβαν να την ολοκληρώσουν εντός της προθεσμίας, χωρίς –όπως υποστηρίζουν- να είναι αυτοί υπαίτιοι.
Οι λόγοι, όπως αναφέρουν έχουν να κάνουν με τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση ΑΦΜ στη ΔΟΥ εξωτερικού, καθώς όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, χωρίς ΑΦΜ δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία.
Επίσης, με την έλλειψη προσωπικού αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού για υπογραφή εξουσιοδοτικών εγγράφων POA (power of attorney) που καταγράφονται στα ελληνικά προξενεία σε τρίτες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα.
Ένας τρίτος λόγος σχετίζεται με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και κατ’ επέκταση στις πράξεις σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών, οι οποίες και είναι απαραίτητες για την σύναψη προσυμφώνου προκαταβολής του 10%
Τέλος, όπως τονίζουν, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι και η τράπεζες δεν προλάβαν να εξυπηρετήσουν στο άνοιγμα λογαριασμών των επενδυτών καθώς ο Αύγουστος ήταν «νεκρός» μήνας.
Σημαντικές απώλειες για το κράτος
Όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, η μη παράταση της προθεσμίας ισοδυναμεί με φορολογικές απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά και αντίστοιχα απώλεια επενδύσεων που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, με 400 περιπτώσεις, το ελάχιστο κεφάλαιο που θα εισρεύσει στη χώρα είναι 100 εκατ. ευρώ, καθώς το ελάχιστο όριο για την απόκτηση της Golden Visa είναι 250.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, για αυτό το ποσό, τα συνολικά κρατικά έσοδα από τις μεταβιβάσεις (υποθηκοφυλακείο, κτηματολόγιο, φόρος μεταβίβασης) ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Άλλα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν δικηγορικά και φορολογικά έσοδα, ενώ σε 4,8 εκατ. ευρώ ανέρχεται το το υποχρεωτικό ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί. Αντίστοιχα, τα έσοδα από το παράβολο έκδοσης Golden Visa αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.
Πέραν των παραπάνω, όπως αναφέρουν, προκύπτουν και άλλα, έμμεσα οφέλη για την αγορά, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβανονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα που είναι υποχρεωτικές για έκδοση Golden Visa αλλά και η αγορά οικοσκευών και επίπλωσης, καθώς ελάχιστα από τα ακίνητα που αγοράζονται για το σκοπό αυτό παραμένουν κενά.
Συνεπώς, όπως καταλήγουν πηγές της αγοράς, είναι επιτακτικό για την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι το τέλος του έτους. Σε άλλη περίπτωση τα παραπάνω κεφάλαια θα χαθούν οριστικά και θα μετακινηθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.