Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γκουαϊδό στον Μαδούρο: «Αποχώρησε ειρηνικά και θα σου δώσω άσυλο»

Πρέπει να διαβάσετε

Το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας στον Νικολάς Μαδούρο αν παραδώσει ειρηνικά την εξουσία είπε ότι θα εξετάσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλα.

«Η πρόκληση για μας είναι να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, που θέλουμε να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Αλλά ζούμε σε μια δικτατορία», τόνισε στο ισπανόφωνο αμερικανικό δίκτυο Univision, ενώ νωρίτερα επεσήμανε στους Financial Times: «κανείς δεν θέλει να ζει έτσι, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση. Να περνά πέντε-έξι μήνες ο κόσμος χωρίς νερό στα σπίτια τους, χωρίς φάρμακα, χωρίς αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα».

Συζητώντας το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας στον Μαδούρο, ο Γκουαϊδό είπε ότι μια ανάλογη κίνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της Χιλής στη δημοκρατία. «Αυτές οι αμνηστίες είναι στο τραπέζι για όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να… αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη», δήλωσε.

Κι ορκίστηκε να προχωρήσει στη διενέργεια ελεύθερων εκλογών «ώστε να κινηθούμε προστά ταχύτατα για να ξεπαράσουμε αυτή την κρίση» και να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας του.

Γαντζωμένος στην εξουσία ο Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πρόθυμος για διάλογο με την αντιπολίτευση στη βάση πρότασης από Μεξικό και Ουρουγουάη (Φωτογραφία: ΑΡ)

O Mαδούρο, ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχθεί την πρόταση του Γκουαϊδό. Αντίθετα εμφανίστηκε πρόθυμος για διάλογο με την αντιπολίτευση ανταποκρινόμενος σε μια μεσολαβητική προσπάθεια από το Μεξικό και την Ουρουγουάη. «Υποστηρίζουμε την πρόταση των κυβερνήσεων στο Μεξικό και την Ουρουγουάη για μια νέα διεθνή πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα, ώστε να αναζητήσουμε μια λύση στο πλαίσιο του Συντάγματος που θα εγγυάται τη σταθερότητα και την ειρήνη για όλους τους Βενεζουελανούς», έγραψε στο Twitter. «Είμαι έτοιμος για διάλογο, διαπραγματεύσεις και μια συμφωνία».

Η έκκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται καθώς ΗΠΑ, ΕΕ και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας, ενώ ο Μαδούρο υπολογίζει στη στήριξη του στρατού και των συμμάχων του στη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία, την Κούβα, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο με αντικείμενο την κρίση στη Βενεζουέλα, αν και η Μόσχα αντιδρά επιμένοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της λατινοαμερικανικής χώρας.

Η επιβίωση του Μαδούρο, όπως εκτιμούν αναλυτές, εξαρτάται από την υποστήριξη του στρατού. Ο αριστερός πρόεδρος έχει τοποθετήσει στελέχη των ενόπλων δυνάμεων σε ανώτερα κυβερνητικά πόστα και στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Σύμφωνα με τον Βενεζουελάνο ιστορικό Μιγκέλα Τίνκερ Σάλα ένας από τους βασικούς στόχους του Γκουαϊδό και των υποστηρικτών του από τη διεθνή κοινότητα είναι να βρουν και να εκμεταλλευτούν τυχόν «ρήγματα» στις ένοπλες δυνάμεις για να διώξουν τον Μαδούρο. «Αλλά μέχρι στιγμής οι ανώτεροι στρατιωτικοί – οι στρατηγοί και οι ανώτεροι αξιωματούχοι- δείχνουν ότι υποστηρίζουν τον Μαδούρο», είπε στον Guardian.

Κι εξέφρασε το φόβο μήπως η κρίση εξελιχθεί σε αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ των αντιπάλων και των οπαδών του Μαδούρο, που θα οδηγήσει σε ξένη επέμβαση στη χώρα: «Αυτό δεν θα ήταν απλώς επικίνδυνο, αλλά καταστροφικό για τη Βενεζουέλα. Και μια επιστροφή για τη Λατινική Αμερική στην εποχή της δεκαετίας του 1980 του Ρίγκαν με τους εμφυλίους πολέμους και τις συγκρούσεις που αποδείχθηκαν καταστροφικές για το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και τις χώρες της περιοχής. Ελπίζαμε ότι είχαμε ξεφύγει απ’ αυτά»…

Πηγή: iefimerida.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα