Γκίκας στο CRETA: Υπερμεταδοτική αλλά πιο ήπια η μετάλλαξη Όμικρον – Φαίνεται ότι τα εμβόλια την αντιμετωπίζουν

Πρέπει να διαβάσετε

Το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να συνοδεύεται από πιο ήπια συμπτωματολογία άφησε ανοικτό, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας, αυτό που συμβαίνει με τη νέα μετάλλαξη, ήταν αυτό που… αναμενόταν. «Ήταν μέσα στις προδιαγραφές του ιού, έτσι λειτουργούν οι κορωνοϊοί, κάνουν συνεχώς μεταλλάξεις και επικρατεί η ικανότερη. Συνεχίζεται η πορεία του ιού, οι ιοί δεν θέλουν να σκοτώσουν κανέναν αλλά να βρουν ένα τρόπο να συζούν με τους ανθρώπους, να γίνονται δηλαδή φιλικοί με τον άνθρωπο για να μπορούν να συζήσουν με τον άνθρωπο. Αυτό δεν καταργήθηκε, στην αρχή είναι πολύ επιθετικοί αλλά σιγά – σιγά προσπαθούν να κάνουν αυτό που είπαμε πριν. Βελτιώνεται η μεταδοτικότητα τους και από την άλλη μειώνουν την επιθετικότητα ώστε αυτό το πράγμα να διευκολύνει και το έτερον ήμισυ, το ανθρώπινο γένος, για να έχουν καλούς αποδέκτες».

Πρόσθεσε δε, πως πρόκειται για ένα παιχνίδι της φύσης, αυτό που γίνεται με τους ιούς και τώρα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. «Από τη Γιουχάν μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες μεταλλάξεις. Οι πιο αποτελεσματικές από αυτές είναι οι 4 που ξέρουμε, γιατί; Γιατί καταφέρνει ο ιός να κολλάει καλύτερα στα κύτταρα του αναπνευστικού και να μπει στο σώμα μας. Από την αρχή μέχρι το τέλος η μεταδοτικότητα γίνεται μεγαλύτερη. Σήμερα έχουμε ένα καινούριο ιό που έχει καλύτερη προσκόλληση στα ανθρώπινα κύτταρα, με μεγαλύτερη ευχέρεια και διασπείρεται με ταχύτητα αστραπής αυτή. Φαίνεται ότι από μελέτες που έχουν γίνει στην χώρα που δευτεροεμφανίστηκε, ότι γίνεται τρομακτική μετάδοση από τον ένα στον άλλο, αλλά δεν βλέπουμε θύματα μέχρι στιγμής, αυτό είναι το δεδομένο».

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, το βασικό μοτίβο του κορωνοϊού, είναι αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα. «Μεταδίδεται αερογενώς και με σταγονίδια. Αντιμετωπίζεται με μάσκα, αποστάσεις και τα υπόλοιπα μη φαρμακευτικά μέτρα που γνωρίζουμε όλοι μας. Από την άλλη αυτός ο ιός συνεχίζει να μπαίνει στον οργανισμό και να προκαλεί αρχικά μια νόσο στο αναπνευστικό».

Ωστόσο σημείωσε πως σε κάθε καινούρια μετάλλαξη που εμφανίζεται, τίθενται τα ίδια ερωτήματα. «Πρώτον, τα εμβόλια που έχουμε μέχρι τώρα και τα δημιουργήσαμε με βάση τον αρχικό ιό της Γιουχάν, ισχύουν; Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μπλοκάρουν τον ιό; Τα τεστ δουλεύουν ή όχι; Τα φάρμακα δουλεύουν ή όχι; Φαίνεται ότι τα εμβόλια δουλεύουν, δεν περιμένουμε να γίνει ξαφνικά κατάργηση των εμβολίων σε μια μέρα. Μπορεί να μειώνεται το ποσοστό από μια μετάλλαξη σε άλλη ωστόσο η νέα τεχνολογία μπορεί σε 90 ημέρες να κάνει νέο εμβόλιο, είναι ένα καλό μήνυμα. Δίνει μια μερική ασφάλεια».

Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας, αυτή τη στιγμή εξετάζεται το κλινικό σύνδρομο που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον. «Οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι δεν προκαλεί συμπτώματα, μια κόπωση, μια κεφαλαλγία και μια καταρροή, δηλαδή το συνάχι που έχουμε κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα μεγάλοι και μικροί. Αν η Όμικρον – Δέλτα, έχει φτάσει στο σημείο αυτό, να είναι σαν τους απλούς ιούς, είναι ένα αισιόδοξο σενάριο».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα