Γκίκας στο CRETA: Οι λόγοι που οδήγησαν στο «κόκκινο» Ηράκλειο – Τι ανέφερε για τα σχολεία και το Πάσχα

Πρέπει να διαβάσετε

«Έγκαιρη» χαρακτήρισε την πρόταση για την ένταξη του δήμου Ηρακλείου στο «κόκκινο», ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό Αχιλλέας Γκίκας, ο οποίος μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη για τους λόγους που οδήγησαν την πόλη στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου. 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γκίκας, στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν ήταν άγνωστη η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Κρήτης. «Επίσης, νομίζω ότι σε πρώτη φάση η πρόταση για το κλείσιμο του δήμου Ηρακλείου ήταν έγκαιρη και πάνω στο χρόνο που χρειαζόταν. Βλέπουμε παρακάτω και παρακολουθούμε κάθε μέρα με προσοχή τα κρούσματα ανά Περιφέρεια και ανά δήμο και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσει ο νομός, αλλά αν χρειαστεί εδώ είμαστε». 

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, μεγάλο ρόλο στις τελικές αποφάσεις δεν έπαιξε μόνο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων αλλά η αύξηση του ιικού φορτίου. «Πρέπει να το βλέπει κανείς με προσοχή το γεγονός ότι εμφανίζονται διάσπαρτα κρούσματα στην πόλη. Το δεύτερο ήταν ότι οι κλινικές COVID στα νοσοκομεία του Ηρακλείου σχεδόν γέμισαν και σιγά – σιγά ανέβαιναν τα κρούσματα στις Μονάδες. Το τρίτο ήταν ότι υπήρξε διασπορά σε κλινική νοσοκομείου της πόλης, κάτι που ήταν ένας κακός δείκτης. Έχουμε αύξηση της κινητικότητας, όλοι το ξέρουν αυτό. Δεν είναι δυνατόν να μας λένε, ότι υπάρχει υπερφόρτωση της κυκλοφορίας στην πόλη σε μέρες lockdown. Όλα αυτά, με την πληροφορία του ιικού φορτίου στα λύματα, μας οδήγησαν στην εν λόγω παρέμβαση για να μην πάμε σε δύσκολα πράγματα». 

Τα στοιχεία που προκύπτουν ανά Περιφέρεια είναι συρροές, όπως υποστήριξε ο κ. Γκίκας ενώ πρόσθεσε πως και σήμερα το Ηράκλειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή.  «Στην Περιφέρεια τις συρροές τις αποστειρώνεις πιο εύκολα, ωστόσο όπως και στο Ρέθυμνο αν οι συρροές, είναι πολλές και ξεπεράσουν τα όρια θα είμαστε σε θέση να το ξανακλείσουμε. Είμαστε εδώ και το συζητάμε κάθε μέρα. Σήμερα συζητήσαμε για το νομό Ηρακλείου πάλι και είδαμε ότι αυτή τη στιγμή είναι στο όριο. Δεν υπάρχει κάτι προδεδικασμένο, τα πάντα εξαρτώνται από τα νούμερα και τον τρόπο των πολιτών». 

Τα πάντα είναι καταγεγραμμένα και με βάση κριτήρια που υπάρχουν ανά δήμο, επεσήμανε ο κ. Γκίκας. «Καθόμαστε για ώρες πάνω στο χάρτη της χώρας και αυτές είναι αποτελεσματικές. Δεν χρειάζεται να κλείσουμε οριζόντια όλη τη χώρα για να σταματήσουμε τη διασπορά σε ένα νομό. Πρέπει να βοηθήσουμε την πολιτεία να αναπνεύσει». 

Ο κ. Γκίκας ήταν κατηγορηματικός πως η Επιτροπή δεν έλαβε ποτέ αποφάσεις με βάση τα λύματα, όμως δεν παύει να είναι ένας βοηθητικός δείκτης που επιβεβαιώνει τους υπόλοιπους. «Είναι καλό να υπάρχει όμως δεν είναι το παν, για να πάρεις μια απόφαση». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε να «κοκκινίζει» περισσότερο ο δήμος Ηρακλείου, ο κ. Γκίκας απάντησε πως δεν είμαστε μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο καθώς υπάρχει μια σταθερότητα. «Αύριο θα δούμε πάλι τα δεδομένα και την Τετάρτη θα συζητήσουμε πάλι για τους δήμους. Τα χαρούμενα νέα θα έρθουν μάλλον από τον Άγιο Νικόλαο, καθώς έχει μηδενικά κρούσματα όμως θα το δούμε». 

Το Ρέθυμνο από την άλλη δείχνει μια ανθεκτικότητα στη διαχείριση των κρουσμάτων και στην μείωση τους, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα. «Περιμέναμε μια μείωση και δεν ήρθε. Συνεχίζουμε να το έχουμε στην ίδια κατάσταση, ελπίζω όμως ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Νομίζω ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να παραμείνει στην ίδια κατάσταση. Ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή, έχουμε κουραστεί όλοι, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση». 

Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι το εμβόλιο είναι η «μαγική σφαίρα» για τον κορωνοϊό. «Μακάρι να το είχαμε σήμερα και να εμβολιάσουμε τη χώρα μέσα σε πέντε 24ωρα. Το υλικό δεν έρχεται, οι εταιρίες αγκομαχούν να φέρουν το υλικό, μας έρχονται όλα βδομάδα – βδομάδα και ότι έρχεται γίνεται αμέσως. Όσοι πήγαν στα κέντρα εμβολιασμού κατάλαβαν ότι είναι επαγγελματικό το σύστημα. Εγώ κάνω εφημερίες για να μπορώ να παρακολουθήσω την εξέλιξη των εμβολιασμών και σας λέω ότι η ικανοποίηση του κόσμου για την τάξη που υπάρχει είναι υψηλή. Επομένως μακάρι να έχουμε υλικό να εμβολιάζουμε πιο πολλούς».

Αναφορικά με τον τρόπο που θα κάνουμε Πάσχα φέτος, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες καθώς μέχρι τότε οι μεγάλες ηλικίες θα αρχίσουν να «απελευθερώνονται» από αυτή την ταλαιπωρία ενώ για τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στα σχολεία πρόσθεσε πως «τα παιδιά δεν παθαίνουν τίποτα». «Το καινούριο στέλεχος φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνο για τα παιδιά, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αλλά δεν οδηγούν αυτά. Έχουμε μείωση κρουσμάτων στα παιδιά». 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα