Την πεποίθηση ότι ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Κρήτη, ήταν ο κύριος, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς.

«Μεγαλύτερος από αυτόν δεν πρόκειται να γίνει. Εκτιμώ αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξεως των 5,5 ή 5,7 Ρίχτερ» τόνισε ο κ. Γκανάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, η μετασεισμική ακολουθία του συγκεκριμένου σεισμού είναι ελλειμματική. «Δεν έχει δώσει αρκετούς μετασεισμούς οπότε αυτός είναι ο ανησυχητικός παράγοντας. Με βάση την εμπειρία και τη στατιστική που υπάρχει, δεν αναμένουμε μεγαλύτερο σεισμό από 6,3. Αν γίνει αυτό θα καταπλήξει το σύμπαν. Τη φύση δεν την γνωρίζουμε, γι’ αυτό αφήνουμε μια μικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό. Η άποψη μου είναι ότι δεν θα συμβεί. Είναι ο κύριος σεισμός αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω ένα ισχυρό μετασεισμό».

Ο κ. Γκανάς, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα κτίρια γενικότερα παρά μόνο στα παλιά. «Η Κρήτη πρέπει να αλλάξει κατηγορία, είναι πάνω στο τόξο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Τώρα για τη συγκεκριμένη ακολουθία, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο είναι 15 χλμ. ανατολικά στον υποθαλάσσιο χώρο σε βάθος τριπλάσιο από του Αρκαλοχωρίου. Εμείς βρήκαμε στο Αρκαλοχώρι από δεδομένα δορυφορικά και στην επεξεργασία που κάναμε ότι η κύρια ολίσθηση έγινε σε βάθος 7,5 χλμ. ενώ ο χθεσινός έγινε σε βάθος 20 – 25 χλμ. Άρα αυτός είναι ο λόγος που είχαμε εξασθένηση κυμάτων και λιγότερες επιπτώσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Γκανάς, οι εκτιμήσεις, γίνονται σε κάθε σεισμική ακολουθία με βάση τα δεδομένα που έχουμε. «Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 4,1 – 4,2 με ένα κύριο 6,3 βαθμών. Υπάρχει μεγάλη απόσταση, γι’ αυτό οι συνάδελφοι έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους. Υπάρχει ένα έλλειμμα στην μετασεισμική ακολουθία. Όσοι έχουν βλάβες στα σπίτια τους, τα παλιά πρέπει να ελέγξουν και επίσης πρέπει να γίνει, αν δεν έχει γίνει ακόμη έλεγχος, στα κτίρια της περιοχής. Αν και νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα και ο ΟΑΣΠ και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα έχουν  ελέγξει. Ψυχραιμία και να μη δώσουμε βάση σε αβάσιμες φήμες. Κυκλοφορούν φήμες, τις έχουμε ακούσει μετά από κάθε μεγάλο σεισμό. Δεν ακούμε τις φήμες, μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις». 

Κλείνοντας, ο κ. Γκανάς ανέφερε πως υπάρχει μια περίοδος έξαρσης,  ωστόσο δεν προκαλεί έντονη ανησυχία. «Το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν, θα το δούμε και στο μέλλον. Έχουμε τέτοιες εξάρσεις και αυτό γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα».