Επειτα από μακρά περίοδο δημόσιας απουσίας και με φόντο σοβαρές καταγγελίες που τάραξαν τον χώρο του θεάτρου, ο Γιώργος Κιμούλης επέστρεψε στην τηλεόραση μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με αφορμή τη νέα του θεατρική δουλειά, τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί σε Ελλάδα και Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ηθοποιός επέλεξε να εστιάσει αποκλειστικά στην παράσταση και στο φιλοσοφικό υπόβαθρο του αρχαίου έργου, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα όσα έχουν προηγηθεί σε βάρος του. «Ο Σοφοκλής έγραψε τον Φιλοκτήτη σε μια μεταβατική περίοδο, όταν οι πολίτες είχαν αρχίσει να κουράζονται από τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Γιώργος Κιμούλης. «Σε τέτοιες περιόδους σύγχυσης, η Τέχνη δεν έρχεται να διδάξει, αλλά να θυμίσει όσα ξεχνιούνται. Ο άνθρωπος οφείλει να προσπαθεί, ακόμα και αν γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα ίσως δεν έρθει ποτέ».
Η παρουσία του στην εκπομπή σηματοδοτεί την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά τις καταγγελίες που ξέσπασαν το 2021 και οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Όλα ξεκίνησαν όταν η Ζέτα Δούκα κατήγγειλε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» τον Γιώργο Κιμούλη για σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, το 2008-2009.
Η ηθοποιός περιέγραψε περιστατικά έντονης προσβολής, απαξίωσης και σωματικής βίας. Το πιο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ίδια, εκτυλίχθηκε πάνω στη σκηνή λίγο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν –όπως είπε– ο Γιώργος Κιμούλης την εξύβρισε και την κλώτσησε κατά τη διάρκεια παράστασης.
Η καταγγελία της Ζέτας Δούκα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ελληνικό θέατρο. Ακολούθησαν κι άλλες μαρτυρίες –μεταξύ των οποίων της Κατερίνας Γερονικολού, της Δώρας Χρυσικού και του Νίκου Ψαρρά– ενισχύοντας τη δημόσια συζήτηση για την κακοποιητική συμπεριφορά στον καλλιτεχνικό χώρο.
Αντιμέτωπος με την κατακραυγή, ο Γιώργος Κιμούλης απάντησε αρνούμενος κατηγορηματικά τα γεγονότα και προσέφυγε νομικά εναντίον της Ζέτας Δούκα αλλά και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, καταθέτοντας αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση.
Ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή σε καλοκαιρινή περιοδεία
Ο Γιώργος Κιμούλης, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος και ο Θοδωρής Κατσαφάδος παρουσιάζουν την καλοκαιρινή περίοδο σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, την τραγωδία «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή.
Στον Φιλοκτήτη ο Σοφοκλής δραματοποιεί μια επιχείρηση απάτης, την οποία οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Νεοπτόλεμος, ο νεαρός γιος του Αχιλλέα.
Οι δύο άνδρες καταφθάνουν στην ακατοίκητη Λήμνο, στην άκρη, στην εσχατιά του Κόσμου, εκεί όπου οι Αχαιοί είχαν εγκαταλείψει για δέκα χρόνια τον Φιλοκτήτη, πληγωμένο από µία αγιάτρευτη πληγή. Η αποστολή τους είναι να κλέψουν το περίφημο τόξο του Φιλοκτήτη, γιατί χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας.

Ο μύθος αντανακλάται στο σήμερα. Δύο εκπρόσωποι της παλαιάς γενιάς. Ο ένας, εκτός κόσμου αποκλεισμένος, πιστός στις έννοιες της Ουτοπίας και του Επιθυμητού και ο άλλος, μέσα στον κόσμο προσκολλημένος, πιστός στις έννοιες του Ρεαλισμού και του Πολιτικού Εφικτού.
O καθένας µε τον τρόπο του προσπαθεί να πάρει µε το μέρος του έναν εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς. Ποιος θα τον κερδίσει; Ο ένας ή ο άλλος; Ή μήπως… κανένας απ’ τους δύο;
Πρόγραμμα περιοδείας
- 28 Ιουνίου, Θέατρο Βεάκειο, Πειραιάς
- 03 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας
- 04 Ιουλίου, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων, Πάτρα
- 06 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα
- 08 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
- 10 Ιουλίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, Χολαργός
- 11 Ιουλίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, Χολαργός
- 13 Ιουλίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
- 15 Ιουλίου, Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, Καλαμάτα
- 21 Ιουλίου, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, Χανιά
- 22 Ιουλίου, Θέατρο Ερωφίλη, Ρέθυμνο
- 23 Ιουλίου, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, Ηράκλειο
- 24 Ιουλίου, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, Ηράκλειο
- 30 Ιουλίου, Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο, Λαύριο
- 31 Ιουλίου, Θέατρο Ορέστης Μακρής, Χαλκίδα
- 04 Αυγούστου, Θέατρο Αλτιναλμάζη, Αλεξανδρούπολη
- 05 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Σίβηρης, Κασσάνδρα – Χαλκιδική
- 06 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών, Μουδανιά – Θεσσαλονίκη
- 07 Αυγούστου, Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, Κατερίνη
- 08 Αυγούστου, Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, Νέα Μάκρη
- 12 Αυγούστου, Θέατρο Καστρομηνά «Μίκης Θεοδωράκης», Χίος
- 13 Αυγούστου, Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης, Μυτιλήνη
- 02 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα
- 03 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Βόλος
- 04 Σεπτεμβρίου, Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ Σερρών, Σέρρες
- 05 Σεπτεμβρίου, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, Κοζάνη
- 08 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής», Ηλιούπολη