Την ανησυχία του για τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας δεν έκρυψε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο εκπαιδευτικός και ερευνητής Γιάννης Γιγουρτσής ο οποίος έχει ζήσει χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε η κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά γενικότερα με το Δυτικό κόσμο.

«Η κίνηση αυτή έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και γενικότερα με το Δυτικό κόσμο. Ουσιαστικά κλονίζει την εμπιστοσύνη που μπορεί να υπήρχε προς τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας. Δεν είναι μόνο ένα ελληνοτουρκικό θέμα. Αφορά ολόκληρο τον κόσμο μιας και ανατρέπει μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Ατατούρκ με προσανατολισμό προς το Δυτικό κόσμο.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γιγουρτσής.

Ο κ Γιγουρτσής επεσήμανε πως η Τουρκία με την κίνηση αυτή δείχνει στον Δυτικό κόσμο πως αλλάζει και πως ο προσανατολισμό της πλέον στρέφεται ενάντια στον κοσμικό χαρακτήρα ενώ αναφέρθηκε και στην ανοχή των κινήσεων του Ερντογάν από την πλευρά του Προέδρου των ΗΠΑ χωρίς να κρύψει την ανησυχία του.

«Δεν νομίζω πως με άλλη ηγεσία στις ΗΠΑ θα μπορούσε ο Ερντογάν να κάνει τις κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα. Όχι μόνο με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και με το μνημόνιο με τη Λιβύη, τις κινήσεις που κάνει στη Συρία αλλά και γενικότερα τη στάση της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Νομίζω πως η ανοχή που έχει από τον Τραμπ ο πρόεδρος Ερντογάν θα τον κάνει να θελήσει να εκμεταλλευτεί το χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για την υλοποίηση των σχεδιασμών του. Μέσα από αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις έρευνες που έχει προαναγγείλει νότια της Κρήτης.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γιγουρτσής.