Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γιγάντιος πίδακας σε φεγγάρι του Κρόνου θα μπορούσε να κρύβει εξωγήινη ζωή

Πρέπει να διαβάσετε

Έναν γιγάντιο πίδακα υδρατμών στην επιφάνεια του Εγκέλαδου, ενός από τα φεγγάρια του Κρόνου, εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Στον συγκεκριμένο δορυφόρο του Κρόνου έχουν καταγραφεί ωκεανοί με αλμυρό νερό και άλλες συνθήκες που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν εξωγήινη ζωή.

Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν για τους πίδακες υδρατμών στην επιφάνεια του Εγκέλαδου. Αλλά το μέγεθος που συγκεκριμένου πίδακα, τους έκανε να πιστέψουν αρχικά ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στα στοιχεία που έστειλε το James Webb.

«Ήταν σοκαριστικό να εντοπίζεις έναν πίδακα 20 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του φεγγαριού» επισημαίνει ο Τζερόνιμο Βιλανουέβα επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Σύμφωνα με τον The Independent, δεν ήταν μόνο το μέγεθος του πίδακα που σόκαρε τους επιστήμονες, αλλά και η ποσότητα νερού που εκτοξευόταν υπό μορφή υδρατμών: 300 λίτρα το δευτερόλεπτο.

Οι πίδακες στην επιφάνεια του Εγκέλαδου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2008 από το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνούσε το σύστημα του Κρόνου. Αλλά το τηλεσκόπιο Γουέμπ δίνει περισσότερες πληροφορίες και μεγαλύτερη ευκρίνεια.

«Η τροχιά του Εγκέλαδου γύρω από τον Κρόνο είναι σχετικά γρήγορη, μόλις 33 ώρες. Καθώς το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη οι πίδακες εκτοξεύουν υδρατμούς αφήνοντας πίσω τους κάτι σαν φωτοστέφανο, σχεδόν σαν ντόνατ», σχολιάζει ο Βιλανουέβα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι παρατηρώντας τον Εγκέλαδο θα μάθουν περισσότερα για τους πίδακες, τις αλλαγές στην επιφάνεια του φεγγαριού και για το νερό που κρύβεται κάτω από αυτήν.

Γράφημα της NASA με τα στοιχεία του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ για τους πίδακες υδρατμών στην επιφάνεια του Εγκέλαδου καθώς αυτός περιστρέφεται γύρω από τον ΚρόνοNASA, ESA, CSA, STScI, LΕΑΗ HUSTAK

«Αυτή τη στιγμή το τηλεσκόπιο Webb μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε νέες ανακαλύψεις για τη σύνθεση του ωκεανού που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου», επισημαίνει η Στέφανι Μίλαμ του Κέντρου Goddard, μέλος της ομάδας που έγραψε τη μελέτη για τον γιγάντιο πίδακα στον Εγκέλαδο.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα