Από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού  για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Νίκο Βουδούρη, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την προστασία των παιδιών από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο κ. Βουδούρης τόνισε πως είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται, θα πρέπει ωστόσο να εμπιστευθούν τους παιδιάτρους και να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στην covid. «Είναι λογικό αλλά πλέον μετά την εμπειρία 1,5 έτους πάμε με ασφαλή βήματα. Στα παιδιά οι κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και εδώ και περίπου ένα μήνα είναι γίνονται εμβολιασμοί σε πολλές βορειοαμερικάνικες και ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Φαίνεται ότι αγγίζουν υψηλά νούμερα αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας. Στα παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών δεν έχουν διαπιστωθεί παρενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με ασφάλεια λέμε στους γονείς να προτείνουν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους», συνέχισε ο κ. Βουδούρης ο οποίος σημείωσε πως πλέον τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. «Είναι πληθυσμοί ανεμβολίαστοι οπότε συμπιέζεται προς τα κάτω ηλικιακά η επιδημιολογία. Άρα εκδηλώνονται πολλές λοιμώξεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, βεβαίως δεν είναι βαριές λοιμώξεις αλλά ακούμε και διαπιστώνουμε καθημερινά περιστατικά τα οποία είναι και βαριά», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη είναι σημαντικό να εμβολιαστούν και τα παιδιά καθώς «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε παιδιού, σε ποιον θα το μεταφέρει, είτε σε άλλο παιδάκι με χαμηλό ανοσοποιητικό είτε μέσα στην οικογένεια αλλά και γενικότερα το πως κυκλοφορεί ο ιός και πως μεταλλάσσεται».

«Πρόκειται για μια δεξαμενή ηλικιακής ομάδας που μπορεί να τρέφει μεταλλάξεις», συμπλήρωσε εξηγώντας πως όταν υλοποιείται κάποιο πρόγραμμα προληπτικού εμβολιασμού τότε αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Μάλιστα ο κ. Βουδούρης σημείωσε πως τα εμβόλια αναμένεται να μπουν στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα αφού όπως φαίνεται  «ο ιός ήρθε για να μείνει».

Αναφορικά με τους φόβους των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ο κ. Βουδούρης σημείωσε πως σε ένα βαθμό είναι λογικό καθώς «είναι το καινούριο το άγνωστο, οι νέες τεχνολογίες», υπενθύμισε ωστόσο ότι μέχρι τώρα τα εμβόλια ήταν δεδομένα με τα απιδιά από να κάνουν περίπου 30 εμβόλια από τους 2 πρώτους μήνες τις ζωής τους μέχρι τα 11 τους χρόνια.

«Οι γονείς που είναι κοντά στα παιδιά τους και ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για την υγειονομική πορεία της κοινωνίας νομίζω ότι είναι θετικοί. Ήδη από χθες το βράδυ έχω δεχτεί χιλιάδες τηλεφωνήματα για αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Βουδούρης επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αυξημένο ενδιαφέρον των γονιών για το θέμα του εμβολιασμού.

Τέλος ο κ. Βουδούρης υπενθύμισε πως η σύστασή της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας είναι «χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους ανυπερθέτως υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών».