Για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις ιατρικές εξετάσεις ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών, τις οποίες και υλοποίησε ο Δήμος Χερσονήσου δωρεάν, ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Δρ. Ιωάννη Ασλανίδη και την επιστημονική του ομάδα, που διεξήγαγαν τις εξετάσεις και την σχετική μελέτη.
Οι εξετάσεις αφορούσαν σε πιθανές δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου και αποτελούν προϊόν έρευνας η οποία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Οι μαθητές συνοδεία των γονέων τους, επισκέφτηκαν την επιστημονική ομάδα του eyeRadar με επικεφαλής τον κ. Βασίλειο Ανδρεαδάκη ώστε να αξιολογηθούν με το επιστημονικό, ψηφιακό και καινοτόμο εργαλείο αναγνωστικής ευχέρειας eyeRadar.
Οι γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στις εξετάσεις και τα παιδιά που βρέθηκαν να έχουν κάποια δυσκολία, ενημερωθήκαν προσωπικά και έλαβαν στα μια μελέτη αποτίμησης της αναγνωστικής επίδοσης των παιδιών τους με όλα τα δυνατά και αδύναμα σημεία του κάθε μαθητή εξατομικευμένα.
Με αυτό τον τρόπο, κάθε γονέας πήρε στα χέρια το «αναγνωστικό προφίλ» του παιδιού του, ώστε να γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορεί να το βοηθήσει περισσότερο αποτελεσματικά.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τέτοιες μελέτες θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται και στο μέλλον, βοηθώντας ακόμα περισσότερες οικογένειες» δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Δρ. Ιωάννης Ασλανίδης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης ανέφερε τα εξής:
«Γνωρίζουμε την σπουδαιότητα της σωστής μόρφωσης και Παιδείας των παιδιών, γι’ αυτό κι επενδύουμε τα μέγιστα, στον βαθμό των δυνατοτήτων μας, στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδοτήσαμε την εν λόγω έρευνα, θεωρώντας σημαντική την πρώιμη παρέμβαση και γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τους γονείς να έχουν πλήρη γνώση των δυνατοτήτων και πιθανών αδυναμιών των παιδιών τους. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αντίστοιχες ενέργειες και να παρέχουμε στη νέα γενιά, όλα τα απαραίτητα εφόδια στην κατεύθυνση ενίσχυσης και υποστήριξης της μόρφωσης».
Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση πληθυσμιακές έρευνες διεθνώς, περίπου το 10% του πληθυσμού έχει δυσλεξία, ενώ μέχρι και το 25% εμφανίζει κάποιας μορφής αναγνωστική δυσκολία. Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη και έγκυρη εκτίμηση της όποιας μαθησιακής δυσκολίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική με σκοπό ο μαθητής να λάβει την απαραίτητη βοήθεια όσο νωρίτερα γίνεται.