Η τραγική ιστορία της Άννασ Φρανκ, μιας Γερμανοεβραιοπούλας που σκοτώθηκε από τους Ναζί είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή από τα μικρά παιδιά, ειδικά εκείνα που προέρχονται από μετανάστες γονείς, αναφέρει η διεύθυνση του παιδικού σταθμού στην περιοχή Τανγκερχιούτε, που επιθυμεί να προωθήσει την «αυτοδιάθεση και τη διαφορετικότητα των λιλιπούτειων μαθητών».
Θα μετονομαστεί ο παιδικός σταθμός «Άννα Φρανκ» στην περιοχή Τανγκερχιούτε στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ της βορειοανατολικής Γερμανίας σε World Explorer, διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφερόμενο στο θέμα που κάνει το γύρο στα γερμανικά ΜΜΕ.
Το διοικητικό συμβούλιο του παιδικού σταθμού ψήφισε υπέρ της αφαίρεσης του ονόματος της νεαρής Γερμανοεβραιοπούλας που απεβίωσε στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρει σε άρθρο της η τοπική εφημερίδα «Volksstimme».
H Άννα Φρανκ σηματοδοτεί μία ολόκληρη εποχή, γράφει η γαλλική εφημερίδα. Το ημερολόγιό της είναι μία κατάθεση ψυχής της άτυχης κοπέλας με τα βιώματά της από το 1942 έως τη σύλληψή της το 1944.
Η διευθύντρια του παιδικού σταθμού, Λίντα Ζίχορ, εξήγησε στους Γερμανούς συναδέλφους της ότι, αυτό το αίτημα προήλθε από γονείς που θέλουν ένα όνομα πιο κατάλληλο για τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με την Ζίχορ, η ιστορία της Άννας Φρανκ είναι δύσκολο να κατανοηθεί από τα μικρά παιδιά και όσα έχουν γονείς μετανάστες, γι΄αυτό και θέλουν έναν παιδικό σταθμό χωρίς πολιτικό υπόβαθρο».
«Η διαδικασία αλλαγής του ονόματος φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι και ως εκ τούτου δεν σχετίζεται με την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη που συνδέεται με την επίθεση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου», όπως σπεύδει να διευκρινίσει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Ο ανεξάρτητος δήμαρχος της πόλης Τανγκερχιούτε, με πληθυσμό 10.000 κατοίκων, Aντρέας Μπρομ, έσπευσε να τονίσει ότι, με την αλλαγή του ονόματος, ο παιδικός σταθμός θα είναι «πιο ανοιχτός από πριν» και θα προωθήσει καλύτερα «την αυτοδιάθεση και τη διαφορετικότητα των παιδιών». «Είναι σημαντικό για το εκπαιδευτικό ίδρυμα να κάνει αυτή την εννοιολογική αλλαγή ορατή στον έξω κόσμο», πρόσθεσε στην εφημερίδα Volksstimme.
«Αν οι γονείς και οι εργαζόμενοι θέλουν ένα όνομα που να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη νέα ιδέα, θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την παγκόσμια πολιτική κατάσταση», τόνισε ο Αντρέας Μπροκ επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να επικυρώσει την αλλαγή του ονόματος, αν και δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία ψηφοφορίας.
Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σνάις, περιφερειακός επίτροπος για τη ζωή των Εβραίων και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, θεωρεί ότι ναι μεν «κατανοεί τη θετική παρόρμηση» αυτής της αλλαγής ονόματος, ωστόσο, λυπάται «που θα χαθεί ένα μέρος που θυμίζει την Άννα Φρανκ».
Το 2021, η διεύθυνση του νηπιαγωγείου όπου φοίτησε η Άννα Φρανκ στο Έλξλεμπεν της Θουριγγίας αποφάσισε να μην αλλάξει όνομα παρά την έντονη κατακραυγή πολλών Γερμανών.
Ο Χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος της πόλης, Χάικο Κοχ, ζήτησε συγγνώμη που θα δυσαρεστήσει όλους όσοι θέλουν να μετονομαστεί το νηπιαγωγείο ξεκαθαρίζοντας «ότι εξεπλάγη» για την έκταση που έλαβαν οι αντιδράσεις των πολιτών.