Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γερμανία: Η ενεργειακή κρίση φέρνει πίσω τα εργοστάσια άνθρακα

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότερα φουγάρα μονάδων που παράγουν ρεύμα με την καύση άνθρακα θα καπνίζουν από αυτό το μήνα και για όλο το χειμώνα, μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη, στη Γερμανία. Το Βερολίνο αποφάσισε να επαναλειτουργήσει τέτοιες μονάδες έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και θέλει να τις καλύψει μέσα στο χειμώνα σε μια περίοδο που οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι μειωμένες λόγω των κυρώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο έδωσε πράσινο φως για να βάλουν εμπρός αντίστοιχα εργοστάσια που ήταν σε εφεδρεία με στόχο να αποφευχθούν ελλείψεις στην εγχώρια αγορά. Οι μονάδες σε πρώτη φάση θα επαναλειτουργήσουν από αυτό το μήνα μέχρι και το Μάρτιο του 2024. Ήδη από πέρσι το χειμώνα που υπήρχαν αυξημένες ανάγκες για ενέργεια, το Βερολίνο είχε θέσει ξανά σε λειτουργία εργοστάσια άνθρακα με δυνατότητα παραγωγής 1,9 γιγαβατωρών (gigawatt hours).

Η εντολή να επιτραπεί η εκ νέου ενεργοποίηση μονάδων που ανήκουν στην RWE AG και τη LEAG ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. Η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου και στην αποφυγή ελλείψεων ανεφοδιασμού την επερχόμενη περίοδο όπου θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για θέρμανση μέσω φυσικού αερίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση για αυτόν τον χειμώνα επηρεάζει δύο μπλοκ παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη μονάδα Niederaußem της RWE -τα μπλοκ E και F- καθώς και το μπλοκ C της μονάδας Neurath. Στα ανατολικά της χώρας, η LEAG αναμένεται να επαναφέρει σε λειτουργία τα μπλοκ E και F του εργοστασίου της Jaenschwalde. Οι μονάδες αυτές λειτούργησαν τον περασμένο χειμώνα, στη συνέχεια τέθηκαν τον Ιούλιο σε κατάσταση εφεδρείας και τώρα μπορούν να επανενεργοποιηθούν πλήρως. Επίσης εκκρεμεί ακόμη απόφαση για παράταση λειτουργίας έως την άνοιξη του 2025 δύο λιγνιτικών μονάδων της RWE, των μπλοκ D και E στο Neurath, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες αυτές επαναλειτουργούν παρά το γεγονός ότι από πέρσι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς η Γερμανία και οι βιομηχανίες της έχουν τεράστιες ανάγκες σε ενέργεια. Τώρα θα γίνει έρευνα και θα εκπονηθούν προτάσεις για το πώς οι αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες αυτές θα αντισταθμιστούν με άλλα μέτρα.

Η ενεργειακή κρίση

Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε τη χώρα να στηριχθεί περισσότερο στην καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2022 και μετά, αφού η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1. Ο Nord Stream 2 αν και ολοκληρώθηκε, δεν πήρε ποτέ άδεια λειτουργίας για εμπορική χρήση από το Βερολίνο ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως με την κίνηση αυτή το Βερολίνο βρέθηκε σε δύσκολη θέση βλέποντας το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και βιομηχανίες να έχει φτάσει στα ύψη.

Επί της διακυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ η Γερμανία είχε αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των τελευταίων εναπομεινάντων πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας. Η κατάργηση αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη και αυτό θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την τροφοδοσία ρεύματος αυτόν τον χειμώνα. Έτσι σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τη συνηθισμένη ή κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να καλύψει τις ανάγκες, ειδικά αυτές που προέρχονται από τη βαριά βιομηχανία η οποία είναι τεράστια.

Η επανενεργοποίηση των εργοστασίων άνθρακα δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθούν σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μια περίοδο που η χώρα αγωνίζεται να πλησιάσει τους κλιματικούς στόχους της. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής πρόσθετων υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει το κενό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης σχεδιάζει να κατασκευάσει νέες μονάδες με φυσικό αέριο που θα μπορούν αργότερα να μετατραπούν σε μονάδες που θα παράγουν ενέργεια με υδρογόνο.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα