Γερμανία: Επιμένουν οι αγρότες, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου τα τρακτέρ – «Τέλος η κρατική βοήθεια» λέει το Βερολίνο

Πρέπει να διαβάσετε

Το «πορτοφόλι» της γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να ανοίξει για περισσότερη κρατική βοήθεια, είπε σε αγρότες που διαμαρτύρονταν στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωση που καθόλου δεν καθησύχασε τους χιλιάδες καλλιεργητές που κατέκλυσαν τη γερμανική πρωτεύουσα.

Το ζήτημα έχει προ πολλού ξεφύγει από την οικονομική του διάσταση. Το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία δηλώνει στο πλευρό των αγροτών και βλέπει τις διαδηλώσεις σαν μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση μέσα σε μια εκλογική χρονιά σε επίπεδο κρατιδίων.

Τη Δευτέρα, ο Λίντνερ μπροστά σε ένα πλήθος αγροτών που τον αποδοκίμαζε είπε ότι «δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερες κρατικές ενισχύσεις από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό». Δεν εισακούστηκε – ούτε κυριολεκτικά λόγω των αποδοκιμασιών ούτε και μεταφορικά γιατί δεν κάμφθηκαν οι διαδηλωτές.

Υποσχέθηκε όμως ο υπουργός ότι «μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί για να απολαμβάνετε περισσότερη ελευθερία και σεβασμό για την εργασία σας» .

Ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι «η διαμαρτυρία σας είναι νόμιμη και ειρηνική», επαινώντας τη συνοχή τους. Αναγνώρισε ότι η οργή των αγροτών προχωρά πέρα από τις τιμές των καυσίμων. «Κάτι “ψήνεται” εδώ και δεκαετίες», είπε αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε από την αρχή για το ποια είναι η λειτουργία του κράτους».

Δείτε εικόνες:

germania-1
germanis-2
germania-3

Τα χιλιάδες τρακτέρ στο κέντρο του Βερολίνου ήταν μια εικόνα πρωτοφανή ίσως για τα δεδομένα της Γερμανίας. Όπως θα ήταν και η εικόνα του σωρού της κοπριάς που ήθελαν να ρίξουν στην είσοδο του Κοινοβουλίου – κάτι που πείστηκαν να μην κάνουν την τελευταία στιγμή.

Περίπου 30.000 αγρότες έφτασαν στο κατώφλι του κοινοβουλίου και διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση του κόστους αλλά και το σχέδιο σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων για τα αγροτικά καύσιμα. Στο πλευρό τους έχουν και ευρύ φάσμα εκπροσώπων άλλων κλάδων, από την αλιεία μέχρι τη γαστρονομία και τον εφοδιασμό, όπως σημειώνει ο Guardian.

Όπως τονίζουν οι αγρότες, η κατάργηση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει πολλούς σε πτώχευση.

Στέλνουν μάλιστα και το μήνυμα ότι μόλις η κυβέρνηση δώσει το σήμα ότι είναι έτοιμη να κάνει πίσω, τα τρακτέρ θα αποσυρθούν.

Μαζί τους οι αγρότες «συμπαρασύρουν» σε κινητοποιήσεις και σειρά από άλλος κλάδους μέχρι και τους υδραυλικούς, οι οποίοι είναι οργισμένοι για το υψηλό ενεργειακό κόστος, τη γραφειοκρατία, το εργασιακό κόστος και την έλλειψη διαβούλευσης.

Οι κινητοποιήσεις έχουν γίνει προνομιακό πεδίο για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, η ρητορική της οποίας κατά της κυβέρνησης (όπως για τις πελατειακές σχέσεις) έχει βρει θέση και στα πανό των αγροτών.

Η κρίση γίνεται και ενδοκυβερνητική. Ο υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ των Πρασίνων, ο οποίος έχει ταχθεί σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό των αγροτών, κατηγόρησε τον Λίντνερ από τους Ελεύθερους Δημοκράτες ότι δεν επικοινώνησε την πολιτική της κυβέρνησης. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα καύσιμα, είναι ότι κανένας δεν τους μίλησε γι’ αυτό», λέει.

Σε τροχιά ύφεσης

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η Γερμανία βρίσκεται κοντά στην πρώτη διετή ύφεση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η γερμανική εθνική στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι οι πολλαπλές κρίσεις που επηρεάζουν την οικονομία συνέβαλαν στην πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2023, σε σύγκριση με το 2022, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης επιβάρυναν την οικονομία.

Η γερμανική οικονομία δεν συνέχισε την ανάκαμψή της από την απότομη οικονομική ύφεση που βίωσε το 2020 με τη πανδημία, αναφέρει η υπηρεσία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα