Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γεωργαντάς: Υπάρχει επάρκεια και αποθέματα σε τρόφιμα

Πρέπει να διαβάσετε

Υπάρχει επάρκεια τροφίμων στη χώρα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Κατά τη συζήτηση για τις γεωργικές επιχειρήσεις, αλλά και την επάρκεια τροφίμων με φόντο την κρίση στην Ουκρανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει επάρκεια και ικανοποιητικά αποθέματα σε τρόφιμα, πρώτες ύλες, σιτηρά.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη παράγει και το εμπόριο κινείται κανονικά, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά το ηλιέλαιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε καλυμμένοι για τους επόμενους πέντε μήνες».

Ενίσχυση των αγροτών μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής

Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς, αναφέρθηκε στο δικαίωμα που δίνει η ΕΕ στους αγρότες που έχουν εκτάσεις σε αγρανάπαυση να καλλιεργήσουν, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις 380.000 στρεμμάτων, τις οποίες το Υπουργείο κατευθύνει για καλλιέργεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου και ηλίανθο – τρία προϊόντα τα οποία η χώρα μας εισάγει από Ουκρανία και Ρωσία – και υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι, εν όψει των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια αναγκαιότητα ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα, ο οποίος θα βοηθηθεί από αυτή τη χρηματοδότηση, που συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια που θα υλοποιούνται σε συγκεκριμένο χρόνο.

 

Εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της μεταποίησης καθώς όπως είπε «Δεν γίνεται μόνο το 25% του ελαιολάδου που παράγεται στη χώρα μας να εξάγεται με ετικέτα», ενώ έκανε λόγο για αρδευτικά έργα που είναι «σημαντικά για τη χώρα» συνδυαστικά «με μια όμως αναβάθμιση που πρέπει να υπάρξει στη λειτουργεία των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Οι αγρότες πρέπει να παράξουν και για να γίνει αυτό πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν».

Σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των αγροτών, μέσω μείωσης του κόστους παραγωγής, με στόχο να δώσουν το προϊόν τους σε τιμή προσιτή για τον καταναλωτή, προσέχοντας ιδιαίτερα για τα σημάδια αισχροκέρδειας, τα οποία παρακολουθούν με συγκεκριμένα εργαλεία, με ελέγχους και με την παρακολούθησή της μέσω βάσης δεδομένων, της οποίας οι τιμές επικαιροποιούνται κάθε πέντε μέρες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Θάνος Μαύρος, Partner EY, καθώς και ο Άλκης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασαν κάποια συμπεράσματα της έρευνας «Πως μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα» δεδομένου ότι το 2050 ο πλανήτης θα πρέπει να τρέφει 40% παραπάνω ανθρώπους απ΄ό,τι σήμερα, με τον μεγαλύτερος εργοδότη του κόσμου να είναι ο αγροδιατροφικός τομέας. Κατά τον κ. Αλεξάνδρου «η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει το τοπίο, τα drones θα είναι τόσο χρήσιμα, όσο είναι οι σπόροι και τα τρακτέρ», με το ποσό των 240 δισ. ευρώ να επενδύεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι το 2050.

Στα αδύναμα σημεία της εγχώριας γεωργικής πραγματικότητας συγκαταλέγονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ στα δυνατά της σημεία ανήκουν οι ιδανικές συνθήκες παραγωγές και η μεγάλη ποικιλία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, βασικός στόχος είναι η υλοποίηση, μέσα στα επόμενα χρόνια, σημαντικών υποδομών που θα ενδυναμώσουν την γεωργική απόδοση και παραγωγή.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα