Γενική Συνέλευση Επιμελητηρίων Ελλάδος: Πώς θα δοθεί το «φιλί της ζωής» στις επιχειρήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Στην 119η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος αποτυπώθηκαν προτάσεις για τη διαχείριση της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους από τις επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, είπε πως το 52% των επιχειρήσεων έχει οικονομικά προβλήματα λόγω της ακρίβειας.

Μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τα Επιμελητήρια προτείνουν:

-Πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που προορίζεται για βιομηχανίες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

-Μείωση φόρων στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.

-Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος “εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις.

-Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα από το ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων των επιχειρήσεων, να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την εγκατάσταση των συστημάτων.

Ωστόσο, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε στη Γενική Συνέλευση, στάθηκε μόνο στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ.

«Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα να αποκτούν για την αυτοκατανάλωσή τους κυρίως πάνελ, τα οποία όμως, δε θα συνδέονται με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Εμείς αυτό το οποίο ζητούσαμε ήταν να επεκταθεί το net metering ακόμη και σε virtual περιπτώσεις (όταν κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη στέγη τους)», σημείωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, ο οποίος συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση. «Το μέτρο της επιδότησης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων δίνει ασπιρίνες, χωρίς να λύνει το πρόβλημα. Ο ασθενής παραμένει, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια επιχείρηση μπορεί να έχει τυριπλάσιο κόστος ενέργειας σε σχέση με το ποσό που πλήρωνε σε κανονικές συνθήκες και τώρα με την επιδότηση πληρώνει ας πούμε 2,5 φορές περισσότερο».

Ο κ. Αλιφιεράκης έκανε λόγο για το ταμείο ανάπτυξης και σταθερότητας. «Εμείς θα περιμέναμε να υπάρξει μια γενναία χρηματοδότηση από το ταμείο, όσον αφορά στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου είμαστε πολύ πίσω».

Παράλληλα έθιξε το υψηλό κόστος δανεισμού και το μικρό αριθμό των επιχειρήσεων που είναι επιλέξιμες.  «Από τις περίπου 700.000 επιχειρήσεις που υπάρχουν στη χώρα, στο τραπεζικό σύστημα δυνατότητα έχουν απ’ότι λέγεται από επίσημα χείλη γύρω στις 50.000».

Μεταφορικό Ισοδύναμο: «Απλήρωτο το 2021»

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, τόνισε στο πλαίσιο της Συνέλευσης ότι για τη συνέχιση του προγράμματος του μεταφορικού ισοδύναμου, έχουν εξασφαλιστεί πόροι μέχρι το 2025. Στο μεταξύ όμως, σύμφωνα με τον κ. Αλιφιεράκη, οι δυο δόσεις του 2021 είναι ακόμη ανεξόφλητες. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ως προς την ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο και των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα