Γέμισε κορακοειδή η Καρδίτσα – Γιατί οι επιστήμονες προσπαθούν να τα περιορίσουν

Πρέπει να διαβάσετε

Τον τελευταίο καιρό, και συγκεκριμένα από τις αρχές Μαρτίου, παρατηρείται διαρκής αύξηση στην εποίκιση αλσύλλιων και μεμονωμένων δέντρων στον αστικό και περιαστικό ιστό της πόλης της Καρδίτσας με κορακοειδή, κυρίως χαβαρόνια (Corvusfrugilegus).

Ειδικά στο άλσος «Παυσίλυπο», εμβαδού μερικών δεκάδων στρεμμάτων, στην πρόσφατη απογραφή που διεξήγαγαν συνεργάτες του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγράφηκαν περισσότερες από 300 ενεργές φωλιές χαβαρονιών.

Γέμισε κορακοειδή η Καρδίτσα – Γιατί οι επιστήμονες προσπαθούν να τα περιορίσουν-1

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δρ Περικλής Κ. Μπίρτσας, καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας, στην Καρδίτσα και στις γειτονικές περιοχές, περισσότερα από 700 χαβαρόνια δημιουργούν προβλήματα (όχληση, απόθεση περιττωμάτων, ρύπανση κ.α.) και «απειλούν» τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαβαρόνια είναι είδος κορακοειδών που φώλιαζε στην Ελλάδα πριν από τη δεκαετία του 1960, ενώ από τη δεκαετία του 2000 επαναφωλεοποίησαν με αυξητικές και επεκτατικές τάσεις.

Σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, από τον Ιούνιο του 2022, το Τμήμα ΔΕΞΥΣ και το Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας προχώρησαν σε σειρά δράσεων. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Δήμου Καρδίτσας, στελέχη του Δασαρχείου Καρδίτσας, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους οργανώσεων και επιχειρηματίες. Συγκεντρώθηκαν δεδομένα σχετικά με τον αναπαραγωγικό πληθυσμό των ειδών κορακοειδών στην Καρδίτσα και αποτυπώθηκαν τα χαρακτηριστικά φωλεοποίησης των κορακοειδών στο «Παυσίλυπο». Επίσης, συλλέχθηκαν στοιχεία σχετικά με τη στάση των κατοίκων της Καρδίτσας έναντι των αναπαραγόμενων ειδών κορακοειδών και αξιολογήθηκαν τα προτεινόμενα διαχειριστικά μέτρα, στο πλαίσιο εκπόνησης δύο μεταπτυχιακών διατριβών.

Γέμισε κορακοειδή η Καρδίτσα – Γιατί οι επιστήμονες προσπαθούν να τα περιορίσουν-1
Στο άλσος «Παυσίλυπο», εμβαδού μερικών δεκάδων στρεμμάτων καταγράφηκαν περισσότερες από 300 ενεργές φωλιές χαβαρονιών – Φωτ.: Περικλής Μπίρτσας/ΑΠΕ

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του δημάρχου Καρδίτσας, επιχειρηματιών και του διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμ. ΔΕΞΥΣ, καθηγητή Περικλή Μπίρτσα, που οδήγησε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναθέσει την εκπόνηση και υποβολή πρότασης, σε ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, για την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων με σκοπό την αποτροπή ή περιορισμό των επιπτώσεων, λόγω της αυξημένης παρουσίας κορακοειδών, στους κατοίκους του Δήμου Καρδίτσας και στα κατοικίδιά τους. Παράλληλα, διοργανώθηκε Εσπερίδα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και την «ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ» με θέμα: «Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον – Η περίπτωση του πάρκου Παυσίλυπου στην Καρδίτσα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα