Γεγονός η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα έγινε σήμερα Τρίτη η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης-Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, που λειτουργεί στο Ηράκλειο με τη διαχειριστική ευθύνη του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου». Πρόκειται για την έκτη Τράπεζα Τροφίμων που ιδρύεται στη χώρα μας υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας η οποία και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Στόχος των Τραπεζών Τροφίμων είναι η στοχευμένη προμήθεια Ιδρυμάτων και Δομών που συνδράμουν ωφελούμενούς τους με είδη πρώτης ανάγκης. Τα είδη αυτά προσφέρονται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, ευαισθητοποιημένους στη διάθεση αγαθών πριν τη λήξη τους με τα συνακόλουθα οφέλη στη μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου (Μεραμβέλλου 56) παραβρέθηκε η Διοίκηση της Τράπεζας Τροφίμων από την Αθήνα, ο πρόεδρος κ. Παναγής Βουρλούμης, η ταμίας κα Ζωή Θανοπούλου και ο υπεύθυνος γενικής γραμματείας κ. Δημήτρης Νέντας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εξειδικεύτηκαν οι στόχοι και ανακοινώθηκε ο πρώτος πυρήνας των φορέων που θα ωφεληθούν και  των εταιρειών που θα προσφέρουν. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας κ. Παναγής Βουρλούμης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι Τράπεζες Τροφίμων σώζουν τρόφιμα που ενώ είναι απολύτως κατάλληλα να φαγωθούν, κινδυνεύουν να πάνε στην χωματερή.  Τα συγκεντρώνουν και τα δίνουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.  Έτσι απλά.  Και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές γιατί λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο. Βεβαία αν και φαίνεται απλό, τελικά δεν είναι.  Το έργο χρειάζεται προσπάθεια και γνώση και στηρίζεται στον κυρίως στον εθελοντισμό». Από την πλευρά της η πρόεδρος του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου κα. Μαίρη Παχιαδάκη εξέφρασε τη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη της προς τη Διοίκηση της Τράπεζας Τροφίμων τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος, εκτός των στόχων του για εθελοντισμό, ισότητα και αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών και γυναικών, στέκεται δίπλα σε όσους έχουν περαιτέρω ανάγκες, δημιουργώντας συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς ώστε να βοηθηθούν οι συνάνθρωποι που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. «Γι’ αυτό, κάνουμε έκκληση σε όλες τις εταιρείες, τα σούπερ μάρκετς, τους παραγωγούς, λιανέμπορους και τα αγροκτήματα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας ώστε να αξιοποιήσουμε τα πλεονάσματα των αγαθών τους», συμπλήρωσε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, εκ μέρους του Ευρωβουλευτή κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη οι κ.κ. Νίκος Χρονάκης και Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, εκ μέρους του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη οι κ.κ. Γιώργος Γιακουμάκης και Δημήτρης Κουτεντάκης ενώ παραβρέθηκε και απήυθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Λάμπρος Βαμβακάς και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κα Ρένα Παπαδάκη οι οποίοι επίσης χαιρέτισαν τη νέα προσπάθεια του Συνδέσμου ευχόμενοι καλή επιτυχία. Παραβρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των αλυσίδων SM: «Χαλκιαδάκης» η διευθύνουσα σύμβουλος κα. Χριστίνα Χαλκιαδάκη και «Σκλαβενίτης» κ. Ιπποκράτης Πουλακάκης.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου κα Μαίρη Παχιαδάκη, στόχος της Τράπεζας Τροφίμων είναι η στοχευμένη προμήθεια Ιδρυμάτων και Δομών που σιτίζουν ωφελούμενούς τους, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρονται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες και σούπερ μάρκετ που αναζητούν τρόπους ευρύτερης προσφοράς και διάθεσης αγαθών πριν αυτά λήξουν.

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σπουδαία δομή για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Εμείς πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα έργο που αξίζει και στην πόλη μας και στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», σημείωσε η κα Παχιαδάκη.

«Θα συγκεντρώνουμε τα πράγματα από εταιρείες από όλη την Κρήτη, πριν λήξουν και εμείς θα καταφέρνουμε να τα διοχετεύσουμε σε ιδρύματα και φορείς που έχουν ανάγκη πριν αυτά καταλήξουν στις χωματερές», συμπλήρωσε η κα Παχιαδάκη και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις εταιρείες να προσφέρουν. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα προϊόντα που θα λήξουν σύντομα να τα χρησιμοποιούμε άμεσα πριν αυτά να είναι προς καταστροφή», ανέφερε.

Τέλος η κα Παχιαδάκη σημείωσε πως η Τράπεζα Τροφίμων δέχεται και (ασφαλή)προϊόντα τα οποία λόγω μικρών φθορών δεν είναι εμπορεύσιμα.

Οι πρώτοι ωφελούμενοι της Τράπεζας Τροφίμων είναι: Κοινωνικό Παντοπωλείο Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων «Α. και Μ. Καλοκαιρινού» που εκπροσώπησε ο κ. Αντώνης Μαράκης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαλεβιζίου με εκπρόσωπο την κα Μαρίνα Βογιατζή, το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή», ο Σύλλογος «Δικαίωμα στη Ζωή», η «Διακονία Αγάπης» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και η «Αποστολή Αγάπης» με τις κ. Ροδάνθη Διαλυνά και Αικατερίνη Κατσαμποξάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος συγκέντρωσης των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης βρίσκεται στη Λ. Ανδρέα Παπανδρέου και Κάσου γωνία, ο οποίος παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς από τα SM “Χαλκιαδάκης”. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: Γραμμή SOS 801-11-16000, 6974301011, 2810242121.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα