Γαλλικές Βουλευτικές Εκλογές: Μια πρώτη αποτίμηση

Πρέπει να διαβάσετε

Δημήτρης Στεμπίλης
Δημήτρης Στεμπίλης
Δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής
Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής

Η νύχτα μας άφησε με οριακή νίκη της NUPES (Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ένωση) του Ζαν Λικ Μελανσόν και το ξημέρωμα μας βρήκε με οριακή επίσης επικράτηση του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Αφού επισημάνουμε ότι η αποχή ήταν και δυστυχώς ο «μεγάλος νικητής», φτάνοντας το ποσοστό του 52,8%, που αποτελεί ρεκόρ, είναι κοινή παραδοχή ότι η πρωτοβουλία και το εγχείρημα Μελανσόν να καλέσει σε πανστρατιά την Αριστερά και την Κεντροαριστερά με ευήκοα ώτα κρίνεται απολύτως επιτυχημένο. Από την Τρίτη θέση που βρέθηκε ο ίδιος το βράδυ του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο συνασπισμός που δημιούργησε σε ένα διάστημα ενός μηνός σχεδόν βγήκε πρώτος, αφήνοντας το κόμμα της Μαρίν Λεπέν τρίτο, που όμως διατήρησε υψηλά ποσοστά.

Το αποτέλεσμα εν πολλοίς φαινόταν αναμενόμενο, τόσο από τη δημοσκοπική και κοινωνική δυναμική που καταγράφηκε όλη αυτή την περίοδο όσο και γιατί η ατζέντα είχε ήδη στραφεί αριστερά από το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακρόν είχε μετακινήσει τα πολιτικά διακυβεύματα προς τα αριστερά για να μπορέσει να επικρατήσει. Επιπλέον, εκφράστηκε και στην κάλπη μια συνολική δυσαρέσκεια που παρά την ετερόκλητη κοινωνική καταγωγή της έχει αποκτήσει ομοιογενοποιημένα χαρακτηριστικά, που δεν μπορούν να εκφραστούν από τον καταγγελτικό ακροδεξιό λόγο της Λεπέν , με την συμπλήρωση ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα δεν επιθυμεί να ρίξει νερό στο μύλο της αντιμεταναστευτικής και ρατσιστικής ρητορικής.

Ξεκινώντας από το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, και μόνο η νίκη, έστω και οριακή, αποτελεί μια πρώτη ανακούφιση σε συμβολικό επίπεδο. Το κόμμα του μόλις πριν από ένα μήνα του εκλεκτού των πολιτών για επικεφαλής της Γαλλικής Δημοκρατίας απέφυγε την ήττα. Ωστόσο, η «μακρονία», όπως αποκαλείται το πολιτικό φαινόμενο της διακυβέρνησης Μακρόν, φαίνεται ότι έχει διαρρήξει τις σχέσεις με τα κοινωνικά στρώματα χαμηλών εισοδημάτων και όσων πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες και αποκλειστικά τεχνοκρατικές πολιτικές του. Από την άλλη πλευρά δείχνει ότι διατηρεί την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της κλασσικής γαλλικής δεξιάς και φυσικά τους οπαδούς του σοσιαλφιλελευθερισμού οι οποίοι συνιστούν το σημαντικότερο τμήμα αυτού που ονομάζεται ακραίο κέντρο

Η Αριστερά και το Οικολογικό κίνημα, μόνον να χαμογελούν μπορούν μετά το αποτέλεσμα. Αύξηση εδρών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και επιστροφή -θα φανεί αν είναι διαρκείας ή προσωρινή- στο πολιτικό προσκήνιο. Ο επικεφαλής του συνασπισμού Ζαν Λικ Μελανσόν, παρά τον πρότερο λαϊκιστικό του βίο επέδειξε τρομερή διορατικότητα και προσαρμοστικότητα στις συνθήκες, οδηγώντας με ευέλικτο τρόπο την κίνησή του σε ένα καθόλα επιτυχημένο εκλογικό αγώνα και αποτέλεσμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μαζέψεις τους εγωισμούς της Αριστεράς και να τους οδηγήσεις χωρίς μεγάλες τριβές και χωρίς γκρίνιες στις εκλογές, ειδικά σε μια χώρα με τόσο σημαντική πολιτική και αριστερή παράδοση.

Όλα θα κριθούν στον β’ γύρο, με το κόμμα του Μακρόν να έχει τις καλύτερες προοπτικές, ωστόσο, το αποτέλεσμα που κατέγραψε η NUPES, μπορεί να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που απείχαν, κυρίως από τη νεολαία. Ταυτόχρονα, στο ενδιάμεσο διάστημα, o ο τρόπος που θα πολιτευθούν οι επικεφαλής θα καθορίσουν την εκατέρωθεν δυναμική. Το κόμμα του Μακρόν πάντως, επέλεξε πολύ νωρίς μια αμφιλεγόμενη πολιτικά, αλλά καθαρά εκλογική τακτική, ανακοινώνοντας ότι θα δώσει γραμμή κατά περίπτωση στις περιφέρεις που δεν έχει υποψήφιο για το δεύτερο γύρο, στέλνοντας ένα σχετικά επικίνδυνο μήνυμα για την πορεία των δημοκρατικών πραγμάτων στη χώρα του και την Ευρώπη, αφού έτσι εξισώνει το κόμμα της Λεπέν με τη NUPES, τη στιγμή που Μελανσόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών είχε στείλει μήνυμα για ανάσχεση της ακροδεξιάς και ψήφο υπέρ Μακρόν…

Άλλα Πρόσφατα