Στην υποβάθμιση της διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αναφέρεται ο σημερινός γαλλικός Τύπος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμερ ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι «σε θέση να περάσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα».
Κατά την οικονομική εφημερίδα Les Échos, η υποβάθμιση σχετικοποιεί κάπως το επιχείρημα που προέδρου Μακρόν, σύμφωνα με το οποίο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γινόταν ουσιαστικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγορών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης θα είναι «μετρίως θετικό», εξοικονομώντας περίπου 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.
Όπως σημειώνεται, οι αναλυτές του Fitch, προκειμένου να υποστηρίξουν την απόφασή τους, προέβησαν σε προβλέψεις για τη μείωση του χρέους με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε η γαλλική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτούς, το έλλειμμα θα παραμείνει εφέτος στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,7% το 2022, λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης και της αύξησης των κρατικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα La tribune δεν αποκλείει, πριν από την επόμενη αξιολόγηση του Fitch, οι δύο άλλοι οίκοι, ο S&P (που βαθμολογεί τη Γαλλία AA με αρνητικές προοπτικές) και ο Moody’s (Aa2 με σταθερή προοπτική) να αποφασίσουν να μιμηθούν τον Fitch υποβαθμίζοντας τη γαλλική πιστοληπτική ικανότητα.