Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
27.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γαλλία: «Καμπανάκι» ειδικών για την ατμοσφαιρική ρύπανση – «Ολοένα και πιο φονική»

Πρέπει να διαβάσετε

Ηατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σκοτώνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και είναι πλέον πιο φονική από το κάπνισμα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της UNICEF.

Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων 700.000 παιδιά, μικρότερα των πέντε ετών, πέθαναν το 2021 για λόγους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με την εργασία αυτή που εκπόνησαν οι επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου Health Effects Institute.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στη Global Burden Disease, μία τεράστια βάση με τα δεδομένα διακοσίων και πλέον χωρών. Αυτά, ωστόσο, δεν δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό.

Στο επίπεδο της θνησιμότητας που αναφέρεται από τους ερευνητές, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει στο εξής μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θάνατοι που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται στην εισπνοή των λεγόμενων λεπτών σωματιδίων PM2,5, διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρόν.

Τα σωματίδια αυτά είναι γνωστό ότι ευνοούν πολλές ασθένειες: καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοαγγειακές ασθένειες, διαβήτη κ.ά. Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν τον ολοένα και πιο φονικό ρόλο της ρύπανσης από όζον, η οποία ενισχύεται από επεισόδια που συνδέονται με την υπερθέρμανση του κλίματος.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο να είναι εκτεθειμένες σε έντονα και πολύ σύντομης διάρκειας επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης», τόνισε η ερευνήτρια Πάλαβι Παντ, μέλος του Health Effects Institute, μιλώντας στο AFP, επικαλούμενη τις δασικές πυρκαγιές ή τους ισχυρούς καύσωνες.

Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, όμως, αρχικά η προβληματική χρήση στην κουζίνα καυσίμων –άνθρακα, ξύλου– ενοχοποιείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική. «Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα αυτού του είδους», τόνισε η Παντ.

Προσπάθειες καταβλήθηκαν ήδη για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε τεχνικές μαγειρικής λιγότερο επικίνδυνης, κάτι που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κατά το ήμισυ και πλέον της παιδικής θνησιμότητας που συνδέεται με την ποιότητα του αέρα από το 2000, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα