Γαλλία: Ελαφρώς μειωμένη η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές σε σχέση με το 2017

Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 18% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Γαλλία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ποσοστό 18,43% των ψηφοφόρων έλαβαν μέρος στις εκλογές μέχρι τη συγκεκριμένη ώρα, με το ποσοστό αυτό, να είναι μικρότερο κατά 0,8% από το ποσοστό των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει μέχρι την ίδια ώρα, κατά τις βουλευτές εκλογές πριν από πέντε χρόνια.

Μέχρι τις οχτώ το βράδυ οι κάλπες

Περίπου 48,7 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα.

Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο ένας στους δυο Γάλλους που εκτιμάται ότι θα πάει να ψηφίσει (η αποχή προβλέπεται πάνω από το 50%) θα κληθεί να επιλέξει ποιου κόμματος τον υποψήφιο ψηφίζει.

Πότε εκλέγεται κάποιος βουλευτής

Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο. Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα