Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
28.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γαλιατσάτος του John Hopkins στο CRETA: Οι ειδικοί δεν είμαστε θρησκεία – Θέλουμε οι πολίτες να μας εμπιστεύονται

Πρέπει να διαβάσετε

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας εμφανίστηκε μετά τα λεγόμενα του καθηγητή Πνευμονολογίας του Νοσοκομείου John Hopkins και επικεφαλής της μονάδας COVID Παναγή Γαλιατσάτου στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε πως έχουμε τα εργαλεία πλέον που μπορούν να φτιάξουν τον ιό, να είναι σαν ένα κρύωμα. «Ένα κρύωμα που δεν θα χρειαστείς νοσοκομείο, αν κολλήσεις δεν θα χάσεις τη ζωή σου. Έχουμε τα εργαλεία, με το εμβόλιο, με τα αντισώματα που βοηθάνε στον κορωνοϊό. Έχουμε και τα φάρμακα της Pfizer και της Merck, αν κολλήσεις και έχεις συμπτώματα παίρνεις τα φάρμακα και σε βοηθούν να κρατήσεις τον ιό σαν κρύωμα, έχουμε τα εργαλεία όμως έχουμε και κάτι άλλο. Ξέρουμε πως να μην κολλήσουμε και αυτό είναι σπουδαίο. Στο μέλλον αν χρειαστούμε μάσκες όπου βγούμε και αν τις φορέσουμε θα ξέρουμε ότι δεν θα κολλήσουμε, αν έχουμε και τεστ στο σπίτι μας μπορούμε να κάνουμε ένα. Αν έχουμε συμπτώματα και είναι ο κορωνοϊός, έχουμε τα εργαλεία, τώρα μπορούμε να παλέψουμε τη φύση, να αλλάξουμε τον ιό. Σαν ένα ένα κρύωμα. Έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος, ο κορωνοϊός δεν είναι άνθρωπος που φεύγει και τον ξεχνάμε. «Είναι δική μας η ευθύνη να πούμε πως θα μείνει. Θα μας καταστρέφει ή μπορούμε να το αλλάξουμε σε ένα κρύωμα και με τις θεραπείες που έχουμε από τα εμβόλια και τα φάρμακα; Εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ο κορωνοϊός θα μείνει, το πως θα μείνει στη ζωή μας είναι δική μας ευθύνη».

Μάλιστα, όπως τονίζεται σε έρευνα, οι πολιτικοί είναι αναγκαίοι ώστε να βοηθήσουν τα εμβόλια να πάνε σε όλο τον κόσμο. «Αλλιώς αυτός ο ιός θα βρει ένα κράτος χωρίς αρκετούς εμβολιασμένους και ίσως υπάρξουν χειρότερες μεταλλάξεις. Ένας φόβος μου είναι αν η καινούρια μετάλλαξη είναι σαν την Όμικρον που μπορεί να σε κολλήσει εύκολα ή σαν τη Δέλτα που δημιουργεί σοβαρή νόσηση. Αν υπάρξει μια νέα τέτοια μετάλλαξη, χάσαμε. Πρέπει να λέμε στους πολίτες να βοηθούν τα άλλα κράτη. Εκεί που χρειάζονται, γιατί είμαστε σε πανδημία όχι σε επιδημία και μην ξεχνάμε ότι έχουμε κάνει και πριν όπως με την ευλογιά. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα με τον κορωνοϊό».

Ο κ. Γαλιάτσατος σημείωσε πως ο ίδιος θέλει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και όχι τα «πιστεύω» τους. «Εγώ δεν είμαι θρησκεία για να με πιστεύεις, αλλά σε ρωτώ τι ρόλο θα παίξεις για να βοηθήσεις στην πανδημία. Αν έχεις φωτιά στο σπίτι, η φωτιά δεν φεύγει αν δεν το πιστέψεις. Πρέπει να νιώθεις ευθύνη, να βοηθήσεις. Μετά μιλάμε με τις έρευνες. Εδώ στην Αμερική, οι έρευνες που κάνουμε, δουλεύουμε με τις γειτονιές. 82 εκκλησίες έχουμε εδώ, 10 χιλ. άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο. Εγώ πρέπει να πω ότι πρέπει να μιλάμε στον κόσμο, να μιλήσουμε στην εμπιστοσύνη τους, για να μιλήσουμε για την πανδημία. Η πανδημία θα σταματήσει στις γειτονιές. Αν όλοι νιώθουν την ευθύνη, να το κάνουν αυτό».

Πρόσθεσε δε, πως η Όμικρον ήρθε στην περίοδο των γιορτών. «Ο κόσμος μαζεύτηκε μαζί, δώσαμε την ευκαιρία στην Όμικρον να μας κολλήσει. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν έχουμε αρκετά αντισώματα στο σώμα μας που κάνουν τον ιό σαν κρύωμα, αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό πιστεύω ότι δεν θα έχουμε άλλες μεταλλάξεις. Αν δεν το κάνουμε αυτό στον κόσμο, θα αφήσουμε την ευκαιρία στην φύση να φτιάξει κάτι άλλο. Γιατί η φύση μπορεί να πετάξει κάτι άλλο, χειρότερο, που είναι ένας φόβος που έχω εγώ. Αν μας δώσει μια μετάλλαξη που κολλάει στην Όμικρον και κάνει σοβαρή νόσο σαν τη Δέλτα, θα χάσουμε».

Κλείνοντας, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στο νοσοκομείο στο οποίο ο ίδιος εργάζεται στις ΗΠΑ λέγοντας, πως αν και το νοσηλευτικό ίδρυμα είναι αρκετά μεγάλο, είναι γεμάτο με ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό. «Αύριο θα πάω πίσω στις ΜΕΘ να βοηθήσω, να δουλέψω εκεί. Την εβδομάδα που πέρασε, 95 από τους 100 ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί, τώρα 100/100 ασθενείς στην ΜΕΘ επίσης δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Η καρδιά μου σπάει, γιατί λέω μπορούσε να μη συμβεί αυτό. Αν είχαν εμπιστοσύνη σε εμάς και τους μιλούσαμε, θα είχαμε κερδίσει».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα