Γαλάζιες μέδουσες: Γιατί είναι δύσκολο να εμφανιστούν στην Κρήτη – Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά τις μωβ μέδουσες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες τώρα έρχεται η σειρά και για τις γαλάζιες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας στο ΕΛΚΕΘΕ Επαμεινώνδας Χρήστου, εξήγησε πως σε σχέση με την μωβ μέδουσα, το τσίμπημα της γαλάζιας είναι πολύ πιο ήπιο και έχει αρκετά πλεονεκτήματα. «Η γαλάζια μέδουσα είναι μεγαλύτερη, είναι άμεσα αντιληπτή, γιατί παραμένει στην επιφάνεια και είναι μόνο στην επιφάνεια, φτάνει μέχρι 60 εκ. διάμετρο, αλλά από την άλλη είναι πιο εύκολα αντιληπτή όταν μας τσιμπήσει, θα την αγγίξουμε στα πλοκάμια ή μπορεί να περάσουμε από κοντά και αν έχει ηλεκτρίσει κάποια βλέννα, έχουμε ένα ελαφρύ κάψιμο, μια φαγούρα και ένα ερεθισμό πιο ήπιο. Δεν έχει καμία σχέση το τσίμπημα της μιας με την άλλη».

Διευκρίνισε δε, πως προτιμάει να εμφανίζεται από την Κεντρική προς Βόρεια Ελλάδα, στις παραλίες όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα εμφανιστεί και σε κάποια άλλη περιοχή. «Οι μέχρι τώρα συνθήκες δείχνουν ότι δύσκολα θα τη δούμε στην Κρήτη».

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, όλες οι μέδουσες μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα όμως είναι ένα είδος που αναπτύσσεται στην παράκτια ζώνη. «Έχει ιδιαίτερες συνθήκες, κάνει μια εμφάνιση από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο με μια έξαρση Ιούνιο και Ιούλιο, πάντα υπήρχε απλά δεν την παρατηρήσαμε παλαιότερα. Τώρα είμαστε λίγο υποψιασμένοι και προσέχουμε».

Ο κ. Χρήστου επεσήμανε πως το πρωτόκολλο που ισχύει για τις μωβ μέδουσες ισχύει και για τις γαλάζιες. «Για τρία είδη βασικά το πρωτόκολλο είναι κοινό, στη γαλάζια μέδουσα ίσως να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε καν το πρωτόκολλο, απλά είναι η ίδια διαδικασία για τρία είδη».

Όσον αφορά τις μωβ μέδουσες, ο κ. Χρήστου εξήγησε πως είναι η δεύτερη χρονιά που ο πληθυσμός αυτός βρίσκεται ανοιχτά στο Αιγαίο. «Ταξιδεύουν ουσιαστικά, δεν είναι σταθερές, από τα θαλάσσια ρεύματα μπορούν να παρουσιαστούν κάποια άτομα σε κάποια παραλία που επικοινωνεί με το Αιγαίο. Η κατάσταση μέχρι τώρα έχει δείξει ότι η Κρήτη έχει το λιγότερο πρόβλημα από το υπόλοιπο Αιγαίο, θα εμφανιστούν άτομα αλλά όχι όπως στα νησιά των Κυκλάδων και αλλού η Κρήτη έχει χαμηλό ποσοστό εμφάνισης στην μωβ μέδουσα, αυτό δεν ξέρω αν συνεχιστεί αλλά είναι πολύ πιθανό».

Μάλιστα, ανέφερε πως έχουν αναφερθεί περιστατικά τσιμπήματος σε πολίτες από την μωβ μέδουσα όμως μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα. 

«Έχουμε κάνει αίτημα στο Λιμενικό Σώμα οπότε όλα τα Λιμεναρχεία μας στέλνουν μια αναφορά αν δουν κάποιο πληθυσμό μεδουσών. Μόνο από την Ύδρα έχουμε λάβει όμως κάτι, τις τελευταίες 10 ημέρες» σημείωσε ο κ. Χρήστου.

Κλείνοντας, ανέφερε πως η εμφάνιση των μεδουσών μπορεί να έχει μια μικρή αύξηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε καλοκαίρι θα αντιμετωπίζουμε ένα αντίστοιχο φαινόμενο. «Είναι στα πλαίσια του κύκλου που εμφανίζονται, δεν σημαίνει ότι κάθε καλοκαίρι θα είναι η ίδια κατάσταση». 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα