Γ. Σουρβίνος: Παγκόσμια επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση του κορωνοϊου – Σημαντικό να διατηρηθεί

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο λίγο νωρίτερα, ο Καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, έκανε λόγο για μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη και μετά το άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή τουριστών.

Μακάρι να διατηρηθεί όλη τη θερινή περίοδο αυτή η κατάσταση. Η χώρας μας διατηρεί πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Επομένως δε μιλάμε ακόμη για δεύτερο κύμα. Αν έχουμε, μάλλον θα έρθει με την έναρξη και των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων“, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Ότι επιτύχαμε είναι παγκόσμια επιτυχία. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό που λέω. Είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε με τήρηση των μέτρων προστασίας, αποστάσεων και χρήση μάσκας.”

Ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως από την αρχή της πανδημίας, έχουν γίνει 30.000 τεστ στην Κρήτη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι πολύ χαμηλός, ενώ παράλληλα δεν έχουμε σημαντικό αριθμό ορφανών κρουσμάτων.

Ο Γιώργος Σουρβίνος είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας, στο οποίο γίνονται τα τεστ σε επίπεδο Κρήτης, για τον κορωνοϊό.

Πριν το άνοιγμα των συνόρων κάναμε 200 τεστ ημερησίως. Πλέον λαμβάνουμε από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, 1.100 δείγματα κάθε μέρα, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κάποιες μέρες, ανάλογα με τις πτήσεις που έρχονται. Αν συνυπολογίσουμε και τα δείγματα που λαμβάνονται από τις κινητές μονάδες υγείας, λαμβάνουμε ημερησίως περίπου 1.500 τεστ. Μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών, δεκαπλασιάσαμε τη δυναμικότητά μας, με βάρδιες που καλύπτουν 16 ώρες. Αν χρειαστεί, θα δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο.

Τα αποτελέσματα όλων των τεστ, βγαίνουν εντός 24ωρου, με τον κ. Σουρβίνο να υπογραμμίζει πως υπάρχει άμεση απομόνωση των κρουσμάτων, σε όλες τις περιπτώσεις.

Προσεχώς, αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιεί επιστημονική ομάδα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τον Καθηγητή να προαναγγέλει “εκπλήξεις” από τα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται μέσω της τυχαίας λήψης δειγμάτων, να εντοπίστηκαν Κρητικοί με αντισώματα, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Παροτρύνουμε όσους επιλέγονται τυχαία και λαμβάνουν τηλεφώνημα από την ομάδα, να συμμετάσχουν στη μελέτη, διότι τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη λήψη αποφάσεων σε διοικητικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, η βάση δεδομένων, θα μπορεί να δείξει σε μεταγενέστερο χρόνο, αν η ανοσολογική απόκλιση που ανιχνεύεται, μεταβάλλεται.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα