Για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd  από αστυνομικούς, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης, ο γιατρός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης, που έζησε για περίπου 5 χρόνια στην Ουάσιγκτον και συνεχίζει να επισκέπτεται τις ΗΠΑ συχνά λόγω της δουλειάς και το ερευνητικού του έργου, τόνισε πως «αυτό που συμβαίνει αυτή τη περίοδο στις ΗΠΑ είναι ένας υποβόσκων διχασμός της αμερικάνικης κοινωνίας, αρκετών ετών, πολύ πριν την εκλογή του Τράμπ».

«Η Αμερική είναι ένα σπουδαίο κράτος που δυστυχώς όμως έχει αδυναμίες που εκπορεύονται ακριβώς από αυτή την πολύ-πολιτισμική σύστασή του. Αυτό που έγινε το τελευταίο διάστημα με την δολοφονία ουσιαστικά, ενός άοπλου πολίτη από αστυνομικούς, ήταν η αφορμή για να εκδηλωθούν αυτές οι έντονες κοινωνικές αντιθέσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ», ανέφερε ο ίδιος.

«Το συμβάν αυτό, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, είναι ένα από αυτά που συνήθως συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου από προσωπική εμπειρία, η αστυνομική βία είναι ένα ζητούμενο», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, ενώ όπως πρόσθεσε «η αστυνομία εκεί είναι αρκετά επιθετική δεδομένου βέβαια και της ελεύθερης χρήσης των όπλων που υπάρχει».

Μάλιστα υπογράμμισε πως τέτοιου είδους φαινόμενα από τη μεριά της αστυνομίας συμβαίνουν κυρίως σε βάρος των αφροαμερικανών. «Φυσικά», συμπλήρωσε, «παρατηρούνται και σε βάρος λευκών και άλλων φυλών ωστόσο τα περιστατικά είναι λιγότερα».

«Μιλάμε για μια χώρα η οποία, πριν κάποια χρόνια είχε δουλεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εν έτη 2020, δυστυχώς υπάρχουν στοιχεία φυλετικού ρατσιμού», τόνισε ο κ. Παπαδάκης και διευκρίνισε πως οι φυλετικοί διαχωρισμοί στις ΗΠΑ υπάρχουν ιδίως στις πολιτείες στο κέντρο των ΗΠΑ και στο νότο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μόνο οι φυλετικοί διαχωρισμοί που υπάρχουν ακόμα σε αυτές τις πολιτείες. «Υπάρχουν περιοχές στις ΗΠΑ που αν καταλάβουν από την προφορά σου ότι δεν είσαι Αμερικανός αυτομάτως αντιμετωπίζεσαι με κάποιο ρατσισμό», σημείωσε ο ίδιος. «Ωστόσο αυτό συμβαίνει σε ορισμένες πολιτείες και δεν είναι μια γενική εικόνα», πρόσθεσε.

Τέλος ανέφερε πως στις αναταραχές που έχουν ξεσπάσει με αφορμή τη δολοφονία Floyd, υπάρχει και μία άλλη διάσταση. «Με αφορμή μια αστυνομική δολοφονία έρχεται στο προσκήνιο και στην επιφάνεια ένας έντονος διχασμός της αμερικάνικης κοινωνίας που κρατάει αρκετά χρόνια και πριν την εκλογή Τράμπ, από τα χρόνια της προεδρίας Ομπάμα και εμπλέκονται και πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των προεδρικών εκλογών», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.