Για την ένταξη της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η αρχαιολόγος Γωγώ Μοσχόβη.

«Ο αγώνας που έχουμε κάνει για την Σπιναλόγκα, ξεκίνησε από την αναστήλωση του μνημείου για να καταλήξουμε σε ένα φάκελο. Είχαν δουλέψει πολλοί άνθρωποι γι΄αυτό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, έχει προβληθεί η υποψηφιότητα, έχει καθυστερήσει όμως η απόφαση λόγω του κορωνοϊού» ανέφερε η κ. Μοσχόβη.

Μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια εργασιών στο νησί, αποκαλύφθηκαν γραπτά οικόσημα των Βρετανών. «Είναι σε εξέλιξη ένα έργο ΕΣΠΑ, πάνω στο νησί δουλεύουν περίπου 17 με 18 άτομα, οπότε κατά τη διάρκεια της συντήρησης ανακαλύψαμε γραπτά οικόσημα».

Όπως σημείωσε η κ. Μοσχόβη, στο νησί υπάρχουν μνημεία που πρέπει κάθε άνθρωπος που θα επισκεφθεί τη Σπιναλόγκα να τα δει. «Έχει μια κοσμοιστορία, αυτή είναι που έχει την πιο μεγάλη γοητεία. Είναι οι ζωγραφιές που έκαναν τα παιδιά, τα παιχνίδια που έπαιζαν οι στρατιώτες, είναι τα γραφήματα που υπάρχουν, οπότε υπάρχει ένας μεγάλος φόρτος».