Γ. Μελέτης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: «Το κάπνισμα όντως σκοτώνει» – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πρέπει να διαβάσετε

Πανδημία βουβή χαρακτήρισε το κάπνισμα ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργος Μελέτης. «Κάθε οικογένεια θρηνεί κάποιον που πεθαίνει από καρκίνο του πνεύμονα λόγω καπνίσματος, καθώς το 80-90% του καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στο κάπνισμα» συμπλήρωσε ο κ. Μελέτης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, μόλις ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα, κόβει στη συνέχεια το κάπνισμα. «Το κάπνισμα αφαιρεί την άμυνα του οργανισμού, ελαττώνει τη δραστικότητα της χημειοθεραπείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν κόψει κάποιος το κάπνισμα, απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου η κατάσταση της υγείας να αποκατασταθεί. «Αν κάποιος για παράδειγμα κάπνιζε επί 15-20 χρόνια τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα, απαιτούνται άλλα 15 χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα ενός μη καπνιστή» εξήγησε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής. Εφόσον κάποιος χρειάζεται βοήθεια, με καθοδήγηση από πνευμονολόγο, μπορούν να του χορηγηθούν υποκατάστατα νικοτίνης, συνδυαστικά με κάποια φάρμακα, ώστε σε διάστημα λίγων μηνών να επιτύχει την πλήρη απεξάρτησή του.

Η νέα τάση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ως μέσο διακοπής του καπνίσματος από πολλούς και χωρίς βεβαίως ιατρική σύσταση, θεωρείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο στην πραγματικότητα, αφενός δεν είναι τόσο «αθώο», όσο από πολλούς καπνιστές θεωρείται κι αφετέρου, αποτελεί μια ακόμη εξάρτηση. «Σαφώς έχει λιγότερο βλαπτική δράση στον οργανισμό το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό τσιγάρο, αλλά έχει και αυτό βλαπτική δράση. Ήδη από τα πρώτα χρόνια που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχουν γίνει μελέτες κι έχει βρεθεί μια άμεση οξεία τοξική επίδραση στον πνεύμονα, διάμεση πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση. Επίσης, Αυστραλοί μελέτησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την περιεκτικότητά τους. Ενώ οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες τους όλες τις ουσίες, οι ερευνητές βρήκανε κι άλλες χημικές ενώσεις, οι οποίες δεν αναγράφονταν. Από την καύση λοιπόν αυτή δημιουργούνται ένα σωρό χημικές ουσίες τις οποίες εισπνέουμε» εξήγησε ο Γιώργος Μελέτης.

«Το κάπνισμα προσθέτει στρες, δε χαλαρώνει!»

Ένα μύθο μάλιστα που κατέρριψε είναι ότι το τσιγάρο είναι χαλαρωτικό. «Το κάπνισμα προσθέτει άγχος και στρες στην καθημερινότητά μας, λόγω του οξειδωτικού στρες που προκαλεί στον οργανισμό. Έχει τόσο οξειδωτικό στρες το κάπνισμα, που απλά είναι μία μαθησιακή συμπεριφορά. Με κάθε εισπνοή, μπαίνουν 4.000 ουσίες στον οργανισμό μας εκ των οποίων οι 60 είναι σίγουρα καρκινογόνες.»

Ε.Ε: Στην κορυφή των καπνιστών οι Έλληνες

Βάσει στοιχείων του 2020, το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 22%-23%, ενώ σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας είναι και η χρήση των νέων καπνικών προϊόντων. Κάνοντας μια προσωπική εκτίμηση, βάσει της εμπειρίας του στο νοσοκομείο, ο κ. Μελέτης ανέφερε πως στην Κρήτη το ποσοστό των καπνιστών μπορεί να είναι και μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου. «Δυστυχώς εμείς βλέπουμε όλο και νεότερους ανθρώπους να καταλήγουν στο νοσοκομείο». Αν και το ποσοστό των καπνιστών παραμένει υψηλό, ίλιγγο προκαλεί η κατάσταση του παρελθόντος, οπότε το 50% με 60% των Ελλήνων κάπνιζε. «Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών σε σχέση με εμάς, γιατί εκεί οι νόμοι τηρούνται και οι περιορισμοί δρουν αποτελεσματικά» τόνισε ο κ. Μελέτης.

Παράπλευρη «απώλεια» οι παθητικοί καπνιστές

Ωστόσο, θύματα της βλαπτικής αυτής συνήθειας δεν πέφτουν μόνο οι καπνιστές, αλλά και οι παθητικοί καπνιστές. «Έχουμε γονείς με παιδιά με άσθμα που καπνίζουν μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή τους και να τους δημιουργούνται χρόνια προβλήματα. Επιπροσθέτως, έχουμε δει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε συζύγους καπνιστών και σε άτομα που δούλευαν σε καφενεία και δεν κάπνιζαν.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα