Την ώρα που η όλη κατάσταση των σχεδόν καθημερινών πια μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη έχει χτυπήσει «κόκκινο» και εν αναμονή της καθόδου του Υπουργού Μεταναστευτικής και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη στο νησί, λίαν συντόμως, προκειμένου να κατορθωθεί σε πρώτο χρόνο να μπει ένα πλάνο βασικής οριοθέτησης και σχεδιασμού ως προς την πιο ομαλή διαχείρισή του, για ένα νησί που πλέον αποτελεί ναι μεν «άτυπη» πύλη εισόδου δεν διαθέτει όμως καμία επίσημη δομή υποδοχής, πόσο μάλλον φιλοξενίας μεταναστών, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν έτοιμοι ώστε να συνδράμουν τα μέγιστα πριν το ζήτημα «ξεφύγει» από κάθε έλεγχο.
Γ. Μαρινάκης στο Creta: «Η Κρήτη πλέον είναι τόπος προορισμού και όχι διέλευσης μεταναστών»
«Tώρα που η Κρήτη δέχεται αυτή την πλημμυρίδα επισκεπτών θα πρέπει όλοι αυτοί να μείνουν στο νησί; Αυτό θα ήταν αδύνατον. Θα δημιουργούσε φοβερό πρόβλημα και νομίζω ότι το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Το πρόβλημα δεν είναι αφού φτάσουν στα παράλια της Νότιας Κρήτης και της Γαύδου τι γίνεται. Το θέμα είναι να μην ξεκινήσουν από εκεί, να κατευθυνθούν προς εμάς διότι η κοινωνία δεν αντέχει. Επιπροσθέτως, είναι δεδομένο ότι μιλάμε για ένα κατευθυνόμενο κύμα οικονομικών μεταναστών, για ένα σύγχρονο δουλεμπόριο. Αυτούς τους ανθρώπους τους εκμεταλλεύονται. Και από την δική μας την μεριά υπάρχουν δικτυωμένοι άνθρωποι που το υποστηρίζουν όλο αυτό. Ο κ. Καιρίδης θα κάνει καλά που θα κατέβει στο νησί. Θα πρέπει όμως να κατέβει με ένα πρόγραμμα », επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας για το θέμα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA.
«Πρέπει το πρόβλημα να το πατάξουμε στην πηγή του»
«Δεν είμαστε επιχειρησιακοί, ούτε στρατηγικοί παράγοντες όσον αφορά το θέμα του μεταναστευτικού. Πρέπει να σκεφτούν πολιτικές όπως έγινε στην Λιβύη πλέον, ή στην Αίγυπτο, που είναι και το μόνο αξιόπιστο κράτος. Η όλη ιστορία είναι ότι σε ένα κομμάτι της Λιβύης , στο Τομπρούκ εν προκειμένω, ο Χαλίφα Χαφτάρ -ο τάχα φίλος μας- έχει φτιάξει στην ουσία ένα κράτος ημιπαράνομο το οποίο λειτουργεί με τις αρχές του αισχρού κέρδους και από εκεί ακριβώς ξεκινάει ένα μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσής προς την Ελλάδα, δια της Κρήτης», εξηγεί ο κ. Μαρινάκης.
«Να πάμε σε ένα μοντέλο τύπου Ρόδου»
«Αυτό που έγινε στη Ρόδο με καθυστέρηση, που απέκτησε σώμα συνοριοφυλάκων , όχι το Λιμενικό Σώμα, πρέπει και εδώ να υπάρξει για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και οι πληροφορίες που συλλέγονται αρμοδίως. Ποιοι διασυνδέονται με ποιους. Ξέρουμε πολύ καλά τον ρόλο των περισσοτέρων ΜΚΟ, που αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Εάν όλα αυτά τα δεδομένα τα βάλουμε κάτω και καθίσουμε συστρατευμένοι προκειμένου να βρούμε αποτελεσματικές , λογικές λύσεις νομίζω θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Υπάρχει βέβαια και η αναγκαιότητα για ενιαία διαχείριση του θέματος με μία διυπουργική στρατηγική προσέγγιση», καταλήγει ο Γιώργος Μαρινάκης .