Γ. Λογιάδης: Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο – Ζητούν ακύρωση και διορθώσεις οι μελισσοκόμοι

Πρέπει να διαβάσετε

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, με θέμα: «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο – Ζητούν ακύρωση και διορθώσεις οι μελισσοκόμοι».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά την κατάργηση της ΥΑ 140/106513 (ΦΕΚ1560/Β/17-04-2021) που αφορά στη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, καθώς αυτή είναι καταστροφική για τους περισσότερους από 25.000 Έλληνες μελισσοκόμους.

Η ΟΜΣΕ εκπροσωπεί τους Έλληνες μελισσοκόμους και την ελληνική μελισσοκομία. Από το 2011, αιτούνται τον εκσυγχρονισμό του μελισσοκομικού μητρώου, τη μετατροπή του σε ηλεκτρονικό μητρώο και την πλήρη καταγραφή τόσο των μελισσοκόμων ανά την επικράτεια, όσο και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας.

Τελικά ο Ν.4691/2020 προέβλεψε τη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και η ΥΑ 140/106513 (ΦΕΚ1560/Β/17-04-2021) καθόρισε τις λεπτομέρειες. Η ΥΑ αυτή για τους μελισσοκόμους είναι καταστροφική καθώς, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει για διοικητικές παραβάσεις πέρα από το χρηματικό πρόστιμο και την παύση κάθε δραστηριότητας του μελισσοκόμου για ένα ή δύο έτη. Επιπλέον, προβλέπεται διοικητικός και επιτόπιος έλεγχος σε όλους τους μελισσοκόμους κάτι που αποτελεί αρνητική διάκριση και προσβολή, όταν όλοι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ελέγχονται από 5-10%.

Επί της ουσίας, είναι ανεφάρμοστη από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΑΟΚ). Πλήθος άλλων αστοχιών, αρνητικών διακρίσεων, παραβλέψεων και αντιθέσεων με τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς επιβάλλουν την ακύρωση της Απόφασης αυτής και για αυτό η ΟΜΣΕ κατέθεσε αίτηση ακύρωσής της στο ΣτΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουν: Η άσκηση του επαγγέλματος του μελισσοκόμου δεν είναι προνόμιο (άρθρο 5), αλλά δικαίωμα. Η στέρηση της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος για 1 ή 2 ολόκληρα έτη (άρθρο 11), η απαγόρευση πώλησης των μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και η απαγόρευση της φροντίδας των μελισσιών (απαγόρευση μετακινήσεων κλπ) στην απλή περίπτωση μιας διοικητικής «παράβασης»-ημερολογιακή καθυστέρηση στη δήλωση του αριθμού μελισσιών στην αρμόδια υπηρεσία εκτιμούμε ότι είναι αντισυνταγματική (άρθρο 22 Συντάγματος). Ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρότερων παραβάσεων, υπάρχει μια προειδοποίηση, ένα πρόστιμο, μια άλλη κύρωση και όχι στέρηση εργασίας και κλείσιμο επιχείρησης.

Τονίζουν ότι οι μελισσοκόμοι δεν είναι έμποροι ναρκωτικών για να υφίστανται τέτοιου είδους κυρώσεις. Δεν έγινε διαβούλευση επί της ουσίας, όπως προβλεπόταν και από το άρθρο 9 του Ν. 4691/2020(Α’ 108).

Οι καθολικοί έλεγχοι αποτελούν αρνητική διάκριση και προσβολή έναντι των μελισσοκόμων, όταν όλοι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ελέγχονται από 5-10%. Η καταστρατήγηση των προβλεπόμενων από τον Κανονισμό 1366/2015, άρθρα 2 και 3, με την επιβολή των δηλώσεων διαχείμασης, στέρησαν κάποια εκατομμύρια ευρώ από την ελληνική μελισσοκομία και δυστυχώς θα συνεχίσουν να της στερούν και τα επόμενα χρόνια, αν δεν αλλάξει αυτό το σύστημα. Η πρόσβαση γεωτεχνικών υπαλλήλων ΔΑΟΚ σε οικονομικά στοιχεία, τιμολόγια, ποσότητες πώλησης μελιού, πελατολόγια κλπ, δεν είναι αρμοδιότητά τους ούτε είναι η επαγγελματική τους ιδιότητα να ελέγχουν οικονομικά στοιχεία, άρα  υπάρχει πρόβλημα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι σαφώς και θέλει τη δημιουργία ενός Εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου και τη ζητά από το 2011, αυτό όμως το Μητρώο θα πρέπει να είναι λειτουργικό, να καταγράφει πλήρως το μελισσοκομικό κεφάλαιο με απόλυτη αποδέσμευση από το χθες, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα το αύριο. Αυτό το Μητρώο θα φέρει στην Ελληνική Μελισσοκομία τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χάνονται, καθώς αυτά σχετίζονται άμεσα με τον αριθμό των μελισσοσμηνών που κατέχει και δηλώνει κάθε χώρα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν χαθεί πολλά χρήματα από τα λανθασμένα στοιχεία που στέλνονται στην ΕΕ λόγω της καθιέρωσης των δηλώσεων διαχείμασης, μιας λανθασμένης επιλογής.

Ερωτάται o κ. Υπουργός:

Θα προβείτε άμεσα στην κατάργηση της ΥΑ 140/106513 (ΦΕΚ1560/Β/17-04-2021) που αφορά στη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, καθώς αυτή είναι καταστροφική για τους περισσότερους από 25.000 Έλληνες μελισσοκόμους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα