Γ.Κορμάς στο CRETA: «Τα παιδιά δεν αντιδρούν πλέον με την κακοποίηση μέσω διαδικτύου γιατί την συνήθισαν»

Πρέπει να διαβάσετε

 

«Το πιο σημαντικό στην χώρα μας ιδίως, είναι η εξάρτηση από το διαδίκτυο. Έχουμε μεγάλη έξαρση σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα οι έρευνές μας, δείχνουν ότι 1 στα 4 παιδιά θα πέσουν θύμα κακοποίησης, εν δυνάμει δηλαδή όλα τα παιδιά ιδίως τα κορίτσια από 1 στα 5 που ήταν πριν την Covid Eποχή. Ιδιαίτερη αξία για εμάς έχει ότι το 37% των παιδιών στα σχολεία αντιμετωπίζουν καθημερινά σκηνές βίας και το πιο σημαντικό είναι ότι το 53% των παιδιών αδιαφορούν για το διαδικτυακό τους προφίλ. Πάνω από τα μισά παιδιά δεν τους ενδιαφέρει εάν κυκλοφορούν φωτογραφίες γυμνές ή εάν παρενοχλούνται. Είναι κόλαφος για την κοινωνία μας, όπου καταντήσαμε να έχουμε παιδιά τα οποία δεν αντιδρούν στην παρενόχληση, την έχουν συνηθίσει ,έχουν εξοικειωθεί με το φαινόμενο. Αυτό είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί». Με αυτά τα ποσοστά και αυτά τα λόγια περιγράφει μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA ο Επικεφαλής της Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς την νεοελληνική πραγματικότητα που αφορά στον τρόπο που οι Νέες Τεχνολογίες από βοηθητικό μέσο στην καθημερινότητα μας μπορεί να αποτελέσουν το μέσο για μονοπάτια σκοτεινά και μάλιστα με θύματα μικρά παιδιά.

Τα παιδιά δεν μιλούν γιατί δεν έχουν το “Αίσθημα του Δικαίου”

«Τα παιδιά θεωρούν πως ακόμη κι αν μιλήσουν στους δασκάλους, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς τους δεν θα βρουν δίκιο. Επομένως αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης όταν δεν υπάρχει αίσθημα δικαίου τότε οι άνθρωποι είναι θηρία. Δεν είναι δηλαδή τόσο απλό. Και το βασικό άλλο γεγονός είναι ότι φοβούνται να μιλήσουν πολλές φορές στους γονείς τους γιατί φοβούνται τις ποινές που μπορεί για παράδειγμα να είναι στέρηση του διαδικτύου , φοβούνται να μην τους στεναχωρήσουν ή θεωρούν πως δεν είναι ικανοί να τους καταλάβουν. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό», εξηγεί ο Επικεφαλής της Γραμμής Βοήθειας.

Διαδικτυακές απάτες: Δέκα «κλικ» προστασίας από κακόβουλα e-mail

Τα παιδιά δημιουργούν και διακινούν πορνογραφικό υλικό

«Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί να ξεκινάει την ζωή του ένα παιδί πέφτοντας θύμα παρενόχλησης και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να εξοικειωθεί με το φαινόμενο αυτό διότι εάν εξοικειωθεί το επόμενο βήμα είναι να γίνει και ο ίδιος θύτης. Με τον ίδιο τρόπο και την ευκολία δηλαδή που συνηθίζει να παρενοχλείται, μπορεί να παρενοχλήσει και μάλιστα μπορεί να μην καταλάβει καν το μέγεθος της παρενόχλησης που κάνει. Τα ίδια τα παιδιά παράγουν πια ψεύτικο παιδοπορνογραφικό υλικό, το διακινούν και δημιουργείται πλέον μια νέα μεγάλη δεξαμενή παρενόχλησης με σοβαρές συνέπειες για το παιδί αλλά και για τις οικογένειες», τονίζει με έμφαση ο κ. Κορμάς.

 

Με την μέθοδο “Grooming” προσεγγίζουν παιδιά υποδυόμενοι τους συνομηλίκους τους

«Υπάρχει και το λεγόμενο “grooming”, δηλαδή φτιάχνονται ψεύτικα προφίλ και προσεγγίζουν τα παιδιά ως συνομήλικοι ενώ στην πραγματικότητα είναι κάποιος παιδεραστής. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, με την 12χρονη κοπέλα από τον Κολωνό που βιάστηκε και τελείωσε μάλιστα η δίκη για το θέμα, θυμάμαι ότι το διάστημα που είχε βγει προς τα έξω η υπόθεση αυτή, εκατοντάδες για να μη σας πω χιλιάδες προφίλ ενήλικων που προσέγγιζαν παιδιά διαγράφηκαν και μετά από κάποιους μήνες  επανεμφανίστηκαν. Θέλω λοιπόν να πω ότι είναι μια εύκολη διαδικασία το να προσεγγίζει κάποιος ένα παιδί, γι’ αυτό λοιπόν οι γονείς οφείλουν να προστατέψουν τα παιδιά ιδίως στις πολύ μικρές ηλικίες και να τους προτρέπουν να μιλούν», αποσαφηνίζει ο κ. Κορμάς.

 

Τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν ότι η παιδική πορνογραφία είναι κακούργημα

«Πρόσφατα στο Ηράκλειο άσκησε ο Εισαγγελέας Δίωξη για ανηλίκους που διακινούσαν παιδική πορνογραφία γιατί η παιδική πορνογραφία είναι κακούργημα. Δεν έχει σημασία αν αυτός που τη διακινεί είναι μικρός ή μεγάλος. Ο Νόμος είναι συγκεκριμένος. Προφανώς οι συνέπειες είναι τελείως διαφορετικές αλλά το αδίκημα υπάρχει. Αυτές τις πληροφορίες δεν τις ξέρουν τα παιδιά και οφείλουν να τα μάθουν. Οφείλουν να ενημερωθούν ότι δεν είναι αστείο γιατί θεωρούν ότι κάνουν το κάνουν αυτό στο πλαίσιο μιας πλάκας, ενός αστείου  ή στο πλαίσιο μιας εκδικητικής πορνογραφίας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον ένα τέτοιο περιστατικό σε τουλάχιστον ένα σχολείο της χώρας », καταλήγει ο κ. Γιώργος Κορμάς .

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα