Γ. Κοντάκης για πανεπιστημιακή αστυνομία: «Δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα»

Πρέπει να διαβάσετε

Την πάγια θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφορικά με το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μίρκα Οικονομοπούλου, ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντάκης το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και άλλα ιδρύματα της χώρας από την εξαγγελία του σχεδίου νόμου έως και σήμερα, εκφράζει και έχει εκφράσει και στο παρελθόν, την ίδια θέση. «Πίστη μας είναι ότι δεν χρειαζόταν, η λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάποια Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει άβατο για την ΕΛ.ΑΣ. σε κανένα μέρος της ελληνικής επικράτειας, το ίδιο ισχύει και για τα Πανεπιστήμια, όταν διαπράττονται εγκληματικές πράξεις».

Πρόσθεσε δε, πως η «πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει να προσθέσει τίποτα στα ιδρύματα» ενώ πολλοί πρυτάνεις, είχαν τονίσει επανειλημμένως τις ανάγκες που υπάρχουν για φύλαξη, καλό φωτισμό και χρηματοδότηση, προκειμένου τα Πανεπιστήμια να μπορέσουν μόνα τους, να λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μια κεντρική απόφαση, είναι νόμος του κράτους, με απόφαση της κυβέρνησης. Αλλά η γνώμη η δική μας απαρχής ήταν ότι δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Ίσα-ίσα, το αντίθετο. Η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα δημιουργήσει προβλήματα στα ιδρύματα με την παρουσία της» τόνισε ο κ. Κοντάκης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε ένα Πανεπιστήμιο που είναι ανοιχτό, δημοκρατικό και βασίζεται στον διάλογο και στον αμοιβαίο σεβασμό, «δεν έχει καμία σχέση η εικόνα της παραβατικότητας όπως παρουσιάζεται σε ορισμένα κεντρικά ιδρύματα, που είναι στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, όπου υπάρχουν διάφορα κοινωνικά φαινόμενα. Καμία σχέση δεν υπάρχει με τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αν περπατήσει κάποιος στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα δει εικόνες που δεν θα τις συναντήσει σε κανένα Πανεπιστήμιο του κέντρου».

Ο κ. Κοντάκης σημείωσε πως αυτή την κατάσταση, την «συντηρούν» οι ίδιοι οι φοιτητές, οι οποίοι σέβονται το χώρο ενώ συμπλήρωσε πως είναι «ελάχιστα τα περιστατικά που υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και χρειάζεται να γίνει κάποια παρέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε τα όπλα, τα εργαλεία για να το κάνουμε. Είναι περιττή, η οποιαδήποτε άλλη παρουσία μέσα στο χώρο και ειδικά η μόνιμη παρουσία στο δικό μας χώρο».

Αυτό που τονίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι ότι η φύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι ευθύνη των πρυτανικών αρχών, της κοινότητας και υποχρέωση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Εμείς αυτό που θα θέλαμε και θα χρειαζόμασταν είναι καλύτερος φωτισμός, θέλουμε ενδεχομένως κάποιες περιφράξεις σε κάποια σημεία, προσωπικό φύλαξης. Οι φύλακες του Πανεπιστημίου Κρήτης, 20 στον αριθμό, που το 2013 απολύθηκαν, ήταν η ομάδα εκείνη που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να είναι περισσότεροι και να είναι στη διάθεση των πρυτανικών αρχών, ώστε να μπορούν να περιφρουρούν τα ιδρύματα».

Μάλιστα, ο κ. Κοντάκης ξεκαθάρισε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης ποτέ δεν ήταν αντίθετο στην φύλαξη. «Θέλουμε ένα περιβάλλον ασφαλές, να μπορεί ο φοιτητής 24 ώρες το 24ωρο να νιώθει καλά, να περπατάει στους χώρους του ιδρύματος. Ένας τέτοιος χώρος, χρειάζεται, κάτι διαφορετικό, κάτι παραπάνω στην εποχή που ζούμε σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο. Να υπάρχει μόνιμα αστυνομικός υπάλληλος, που έχει τη δυνατότητα να συλλάβει, να κάνει προανάκριση, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να χαρακτηρίζει το δικό μας Πανεπιστήμιο».

Δύο μικρές… πόλεις σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο!

Τέλος, ο κ. Κοντάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανέγερση των σύγχρονων φοιτητικών εστιών, λέγοντας πως είναι ένα θέμα με το οποίο η Πρυτανική Αρχή ασχολείται… ζωηρά!

«Είναι μια διαδικασία που άρχισε το 2018 με την προηγούμενη κυβέρνηση και έχουμε την στήριξη και της τωρινής. Ένα μεγάλο έργο, ΣΔΙΤ, 250 εκ. για την κατασκευή 3.000 κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Με την υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να γίνει σε 4 χρόνια από τώρα, αν όλα πάνε καλά, έχει προχωρήσει η φάση, είμαστε στην τελική ευθεία για τον ανάδοχο. Ένα τέτοιο έργο, θα δώσει περισσότερη ζωή στα ιδρύματα. Θα φτιάξουμε δύο Πανεπιστημιούπολεις. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα γίνει ελκυστικότερο για τους φοιτητές, το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης που υπάρχει, θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό γιατί εκεί θα μπορούν να φιλοξενηθούν 4.500 – 5.000 φοιτητές, συνολικά» ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Κοντάκης σημείωσε πως κάτι τέτοιο, θα μπορέσει να κρατήσει «ζωντανό» το Πανεπιστήμιο Κρήτης, «στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, με την οικονομική κρίση και τη δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα