Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στο CRETA: Σκοπός της κυβέρνησης να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, προανήγγειλε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη με την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας.

«Ευχής έργο είναι κάποια στιγμή να καταργηθούν ολοκληρωτικά οι πανελλαδικές εξετάσεις και να αντικατασταθούν με νέο σύστημα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την συμμετοχή των υποψήφιων φοιτητών στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Ο κ. Ζώρας, εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το λύκειο αλλά σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η δημιουργία προηγμένου συστήματος, επιλογής φοιτητών στα Πανεπιστήμια, με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Από το Σεπτέμβριο του 2025 θα αρχίσουν να λειτουργούν και στη χώρα μας μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και τα κριτήρια σύμφωνα με τον κ. Ζώρα είναι τα εξής:

-θα πρέπει να αναπτυχθούν τουλάχιστον τρεις σχολές
-να διαθέτουν σημαντικές υποδομές σε κάμπους
-και αυστηρά οικονομικά κριτήρια με αρκετά μεγάλη συμμετοχή του παραβόλου που θα πρέπει να δώσουν ανά σχολή (500.000 ευρώ ανά σχολή)

Πολύ πιθανό οι τρεις σχολές που θα πρέπει να διαθέτουν να είναι η ιατρική, η νομική και το Πολυτεχνείο.

«Θα έχουν κανόνες λειτουργίας που μπορεί να είναι ακόμα πιο αυστηροί από αυτούς που θα ορίσει το Υπουργείου Παιδείας», ανέφερε ο κ. Ζώρας, προσθέτοντας πως υπάρχουν πάρα πολλά πανεπιστήμια που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα.

«Θα ήταν καλό να δημιουργηθεί στην Κρήτη ένα πανεπιστήμιο που να αφορά τον τουρισμό», ανέφερε.

Για τις αντιδράσεις που κάνουν λόγο για υποτίμηση των δημοσίων πανεπιστημίων, ο κ. Ζώρας ανέφερε πως τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας θα ενδυναμωθούν μέσω άρθρων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. «Η φύση του νομοσχεδίου είναι να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το υπάρχον κρατικό πανεπιστήμιο. Περίπου 1 δις. εκατ. είναι η ενίσχυση του πανεπιστημίου. 8.000 κλίνες προγραμματίζονται για τους φοιτητές και γρήγορα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα μπει μπουλντόζα για να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις νέες εστίες».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα