Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φυσικό αέριο: Το ICE απαντά στο πλαφόν – Ιδρύει νέα αγορά διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο

Πρέπει να διαβάσετε

Την απειλή του προς τους Ευρωπαίους για το ζήτημα του πλαφόν υλοποιεί το ICE (Intercontinental Exchange) ανακοινώνοντας επισήμως τα σχέδια του για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο.

Θυμίζουμε πως ο διαχειριστής χρηματιστηρίων παραγώγων είχε απειλήσει ευθέως τα κράτη μέλη πως θα μεταφέρει τον κόμβο συναλλαγών του φυσικού αερίου εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν προχωρήσουν στο σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές, θεωρώντας πως ένας τέτοιος μηχανισμός θα προκαλέσει προβλήματα και διαταραχές στο trading.

Τελικά μετά από εβδομάδες, για να μην πούμε μήνες, αντεγκλήσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων επετεύχθη συμφωνία για τον μηχανισμό διόρθωσης με το πλαφόν να ορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της ΕΕ τίθεται σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου και πέντε μέρες μετά, στις 20 Φεβρουαρίου, κάνει πρεμιέρα ο νέος δείκτης φυσικού αερίου που δημιουργεί το ICE.

Ο στόχος του διαχειριστή

«Ο στόχος του ICE είναι να δημιουργεί αγορές που επιτρέπουν στους πελάτες μας να διαχειρίζονται το ρίσκο και έχουμε ευθύνη προς τους πελάτες μας να προσφέρουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ICE, Τράμπιου Μπλαντ. «Σχεδιάζουμε την εναλλακτική τοποθεσία του Λονδίνου να δράσει ως μια επιλογή ασφαλείας για τους πελάτες μας, αν το πλαφόν τους εμποδίζει από το να διαπραγματευτούν και να μπορούν να διαχειριστούν επαρκώς την έκθεση τους στο ρίσκο».

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο διαχειριστής σκοπεύει να διατηρήσει τη δομή της αγοράς όσο γίνεται, ενώ παράλληλα εφαρμόζει το πλαφόν που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι στην αγορά TTF του Άμστερνταμ.

Η ηπειρωτική αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, γνωστή ως TTF, είναι σήμερα η βασική τοποθεσία διαπραγμάτευσης και διαμόρφωσης της τιμής του αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά.

Θυμίζουμε ως το πλαφόν θα ενεργοποιείται, όταν η τιμή του αερίου υπερβαίνει το όριο των 180 ευρώ/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες και ταυτόχρονα υπερβαίνει κατά 35 ευρώ/MWh τη διεθνή τιμή αναφοράς για το LNG.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ICE, o διευθυντής του τμήματος ενέργειας του Eurasia Group, Χένινγκ Γκλόισταϊν υποστήριξε, μιλώντας στους «Financial Times», ότι η δημιουργία μιας νέας σκιώδους αγοράς ήταν μια εύλογη αντίδραση από τον διαχειριστή δεδομένου ότι η ιδέα του πλαφόν αντίκειται «στο DNA ενός χρηματιστηρίου». Αν και επεσήμανε πως η λειτουργία μιας νέας αγοράς δεν θα είναι εύκολη, καθώς στην αρχή ειδικά θα είναι δύσκολο να προσελκύσει νέες συναλλαγές.

Πάντως, οι τιμές πέφτουν…

Το όλο debate βέβαια μπορεί να μην έχει νόημα, αν το πλαφόν δεν φτάσει να ενεργοποιηθεί, εφόσον δηλαδή οι τιμές δεν επανέλθουν και πάλι σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε να απαιτηθεί η παρέμβαση του μηχανισμού. Κι αυτό βέβαια διότι για την ώρα οι τιμές έχουν υποχωρήσει εντυπωσιακά.

Πραγματικά, οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, όπως μια ακόμη σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν από τη μία πλευρά με τα επίπεδα ζήτησης, κυρίως από την Κίνα, και από την άλλη πλευρά με τα υψηλά επίπεδα προσφοράς (κυρίως LNG) από τις ΗΠΑ έχουν επιφέρει μια θεαματική διολίσθηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου άγγιξαν έως και τα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν ανακάμψουν ελαφρά γύρω στα 54 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση συνολικά για την εβδομάδα οι απώλειες πλησιάζουν το 20%, με τις τιμές να έχουν επανέλθει στα επίπεδα που βρίσκονταν το Σεπτέμβριο του 2021.

Την ίδια ώρα οι αποθήκες στα κράτη μέλη παραμένουν σχεδόν γεμάτες με το ποσοστό αποθεμάτων στην ΕΕ να βρίσκεται στο 74%, που σίγουρα είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό για χειμερινή περίοδο.

Το αν η νέα αγορά του Λονδίνου διαταράξει την εικόνα αυτή θα φανεί στην πορεία. Πάντως, σε απάντηση των απειλών που είχε διατυπώσει το ICE, οι Βρυξέλλες είχαν διαμηνύσει ότι θα μελετήσουν την πιθανότητα να διευρύνουν το πλαφόν και σε άλλες αγορές, αν και παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως αυτό πρακτικά θα είναι δύσκολο, καθώς η ΕΕ δεν θα μπορεί να ελέγχει την εφαρμογή του μέτρου εκτός της δικαιοδοσίας της.

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα