Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φυσικό αέριο: Ανοδικά η τιμή – Ο ρόλος των προβλέψεων για κακοκαιρία τον Μάρτιο

Πρέπει να διαβάσετε

Ώθηση δίνουν σήμερα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για βαρύ χειμώνα στο τέλος της σεζόν, εγκαταλείποντας για την ώρα την έντονα καθοδική τροχιά που το οδήγησε ακόμα και κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις 10:30 π.μ. το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF σημείωνε άνοδο 3%, στα 50,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχουν υποχωρήσει περίπου 35% από την αρχή του έτους, και περισσότερο από 80% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου.

Καλά προετοιμασμένη η Ευρώπη

Η περιοχή είναι καλά εφοδιασμένη, με τις ροές από τη Νορβηγία να ανακάμπτουν μετά από πρόσφατες διακοπές λειτουργίας και υψηλότερους όγκους από τη Ρωσία που παραδίδονται από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία. Οι traders από την πλευρά τους ζυγίζουν τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης στις αρχές Μαρτίου.

«Οι προβλέψεις δείχνουν πιο ψυχρό καιρό από πριν, με πιο εκτεταμένες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, κάτω από το φυσιολογικό για την εποχή, να εμφανίζονται τώρα στη Δύση», προέβλεψε η Maxar Technologies σε έκθεσή της τη Δευτέρα. Προς το παρόν, πάντως, πολλές περιοχές στην Ευρώπη σημειώνουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αν και ο ψυχρός καιρός αναμένεται να επιστρέψει σε πόλεις όπως στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η κατανάλωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Οι traders παρακολουθούν επίσης στενά την αγορά ενέργειας, για τυχόν ενδείξεις υψηλότερης κατανάλωσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – ειδικά με τις ταχύτητες του ανέμου να υποχωρούν από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα σε ένα επίπεδο που οι πιο αποδοτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να ανταγωνιστούν με τους λιγότερο αποδοτικούς σταθμούς άνθρακα βραχυπρόθεσμα και είμαστε πολύ κοντά στο να καταστούν βιώσιμα και λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια φυσικού αερίου», δήλωσε ο Christopher Rene, Ευρωπαίος αναλυτής φυσικού αερίου. στο ICIS, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ωστόσο, η βελτίωση της διαθεσιμότητας πυρηνικών εργοστασίων και η ισχυρή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να περιορίσουν την ευκαιρία για λειτουργία τόσο των μονάδων άνθρακα όσο και φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα