Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φυσικά και πρόσθετα σάκχαρα: Ποιες είναι οι διαφορές και πως μας επηρεάζει το καθένα

Πρέπει να διαβάσετε

Τα φυσικά σάκχαρα είναι αυτά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά, ενώ τα πρόσθετα τα βρίσκουμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα φυσικά και τα πρόσθετα σάκχαρα δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν τα βρίσκουμε στα ίδια τρόφιμα και επηρεάζουν διαφορετικά τον οργανισμό μας και την υγεία μας.

Τα «υγιεινά» φυσικά σάκχαρα είναι αυτά που περιέχουν τα φρούτα, ενώ τα πρόσθετα σάκχαρα είναι τα «μη υγιεινά», που βρίσκουμε στα γλυκά, τα κέικ, τα ψωμιά, τα μπισκότα και γενικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πιο αναλυτικά:

Τι είναι τα πρόσθετα σάκχαρα;

Η προστιθέμενη ζάχαρη είναι ακριβώς αυτό: «Σάκχαρα που προστίθενται σε τρόφιμα ή ποτά κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία τους», λέει η διαιτολόγος Claire Chewning, RD. Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε στις ετικέτες των τροφίμων με ονόματα, όπως:

  • Σιρόπι αγαύης
  • Καστανή ζάχαρη
  • Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη
  • Χυμός φρούτων
  • Μέλι
  • Μελάσα
  • Σιρόπι σφενδάμου
  • Γλυκόζη
  • Μαλτόζη
  • Σακχαρόζη
  • Σταφυλοσάκχαρο
  • Φρουκτόζη

Η ζάχαρη προστίθεται στα τρόφιμα για να ενισχύσει τη γεύση, για να βελτιώσει την υφή και να συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής του τροφίμου ως συντηρητικό.

Τι είναι τα φυσικά σάκχαρα;

Φυσική ζάχαρη είναι αυτή που υπάρχει φυσικά σε ένα τρόφιμο αντί να προστίθεται. Τα φυσικά σάκχαρα βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά.

Πως επηρεάζουν την υγεία μας

Τα πρόσθετα σάκχαρα και τα φυσικά σάκχαρα επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία μας.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα είναι υγιεινά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα φρούτα μόνο και μόνο επειδή περιέχουν φυσική ζάχαρη. Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες όπως ο αρακάς και τα καρότα δεν είναι κακοί για εσάς μόνο και μόνο επειδή έχουν και σάκχαρα.

«Επειδή πολλά τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα προσφέρουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, λίπη και πρωτεΐνες, ενισχύουν την διατήρηση του σακχάρου στο αίμα», λέει η διαιτολόγος.

Αυτές οι τροφές ενισχύουν επίσης την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στις χρόνιες ασθένειες. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτες.

Από την άλλη, τα τρόφιμα που έχουν πρόσθετη φυσική ζάχαρη, όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η αγαύη που μπορεί να υπάρχει σε μερικά γλυκά, εξακολουθούν να θεωρούνται πρόσθετη ζάχαρη, δηλαδή όχι τόσο υγιεινή.

«Το σώμα σας επεξεργάζεται αυτά τα φυσικά σάκχαρα παρόμοια με τον τρόπο που επεξεργάζεται όλα τα άλλα σάκχαρα», τονίζει η ειδικός. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συχνή υπερβολική κατανάλωση οποιασδήποτε πρόσθετης ζάχαρης – είτε πρόκειται για μέλι, είτε για αγαύη ή κανονική λευκή ζάχαρη – μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας. Δεν χρειάζεται να τα κόψετε εντελώς, αλλά είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε προσεκτικά», εξηγεί.

«Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα προσφέρουν στο σώμα σας γρήγορη ενέργεια, αλλά δεν προσφέρουν κανένα άλλο από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας».

Ως αποτέλεσμα, δεν σας χορταίνουν και είναι πολύ εύκολο να τα υπερκαταναλώσετε. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στον διαβήτη τύπου 2, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στην τερηδόνα.

Ένας καλός στόχος είναι να μην λαμβάνετε περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας από πρόσθετα σάκχαρα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό είναι περίπου 50 γραμμάρια ή 12 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα