Με ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ζητά την ανάληψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την οριστική αναγνώριση του ενιαίου τίτλου σπουδών Bachelor (Κύριο Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης) για όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ, σύμφωνα με την κατάταξη των πτυχίων τους στο επίπεδο 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Μεταφέροντας στην κ. Ζαχαράκη τις απόψεις του «Ανεξάρτητου Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ», ο Ηρακλειώτης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ζητά, επίσης, τη νομοθετική ρύθμιση για τα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ, ώστε αυτά να απορρέουν αποκλειστικά από τα σύγχρονα και εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών τους, αίροντας οριστικά την αναχρονιστική και περιοριστική απαίτηση για «συνάφεια» με τμήματα παλαιότερων δομών. Παράλληλα, κρίνει αναγκαία την την πλήρη κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ πτυχιούχων ΠΕ και ΤΕ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη μισθολογική, βαθμολογική και διοικητική τους εξέλιξη, σε πλήρη συμμόρφωση με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Τέλος, αναμένει ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για τη θέσπιση ενός πλαισίου, στε τα επαγγελματικά δικαιώματα να αναγνωρίζονται και να επεκτείνονται αναλόγως για τους αποφοίτους ΤΕΙ που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών (Master) και διδακτορικών (PhD) τίτλων, αναγνωρίζοντας την περαιτέρω ακαδημαϊκή τους εξειδίκευση.
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης τονίζει πως χιλιάδες απόφοιτοι των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), παραμένουν για χρόνια σε καθεστώς θεσμικής αβεβαιότητας και επαγγελματικής απαξίωσης, παρά τις σαφείς προβλέψεις του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση αντιστοίχισης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ), η οποία δημοσιεύθηκε το 2017, το σύνολο των τίτλων σπουδών που απένειμαν τα ΤΕΙ, κατατάσσονται στο επίπεδο 6, ακριβώς όπως και οι τίτλοι σπουδών των Πανεπιστημίων. Το επίπεδο 6 αντιστοιχεί στον ενιαίο και αδιαβάθμητο τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου, διεθνώς γνωστό ως Bachelor Degree. Η κατάταξη αυτή εναρμονίζεται πλήρως με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (European Qualifications Framework – EQF), τη Διαδικασία της Μπολόνια και τη Σύμβαση της Λισαβόνας για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης. Παρά τη σαφή αυτή ακαδημαϊκή αντιστοίχιση, η ελληνική έννομη τάξη και η διοικητική πρακτική συνεχίζουν να συντηρούν έναν αδικαιολόγητο και αναχρονιστικό διαχωρισμό μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων (ΤΕ/ΠΕ). Ο διαχωρισμός αυτός, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται από διεθνείς ταξινομήσεις όπως η ISCED 2011 της UNESCO, οδηγεί σε σοβαρές διακρίσεις στην αγορά εργασίας, στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη στο Δημόσιο, καθώς και σε αδικαιολόγητους περιορισμούς στην άσκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Για τα ζητήματα των αποφοίτων ΤΕΙ, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε και συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετείχε ο Νεκτάριος Μωυσάκης, Γενικός Γραμματεάς του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, ο Λάμπρος Ανδριανάκης Πρόεδρος του Ανεξάρτηου Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ και ο Χρήστος Βέργης μέλος του Δ.Σ.