Για το άνοιγμα του τουρισμού , το «στοίχημα» για να παραμείνει η χώρα ασφαλής προορισμός, την προώθηση του Κρητικού πρωινού στα τουριστικά καταλύματα αλλά και την «παγίδα» που μπορεί να κρύβουν οι covid-free προορισμοί μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Η χώρα ανοίγει για τους τουρίστες από το εξωτερικό επίσημα στις 15 Μαΐου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός, ωστόσο μέχρι τότε ο κ. Φραγκάκης τόνισε πως πρέπει να γίνουν αρκετά και προσεκτικά βήματα.

Καθοριστικής σημασίας είναι τα «δοκιμαστικά» που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, αφού 9 αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτά του Ηρακλείου και των Χανίων έχουν ανοίξει για τους πολίτες συγκεκριμένων χωρών. «Είναι από αυτά τα κρας τεστ που γίνονται για να δούμε πως θα πάει το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα στο «βάθρο» της ζήτησης για διακοπές

Ο κ. Φραγκάκης τόνισε πως τα μέχρι στιγμής μηνύματα για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν είναι αισιόδοξα. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τη χώρα μας και πρέπει να το πω γιατί ο ΕΟΤ από το Δεκέμβριο του 2020 έχει κάνει επαφές με αεροπορικές εταιρίες. Είναι πολύ μεγάλη η δίψα για Ελλάδα από πολλές χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες της Ευρώπης με μεγαλύτερη ζήτηση για διακοπές φέτος, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. «Αυτό μένει βέβαια να αποτυπωθεί και στις κρατήσεις που μέχρι τώρα είναι σταθερές», τόνισε.

Το «στοίχημα» του ασφαλούς προορισμού και η …παγίδα των covid-free προορισμών

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ τόνισε πως και η φετινή τουριστική σεζόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Υπάρχει ακόμα ο φόβος», ανέφερε ωστόσο εκτίμησε πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, όσο τα pcr test γίνονται πιο γρήγορα και οικονομικά και όσο πιο σωστά εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα, η χώρα θα κερδίζει το «στοίχημα» του ασφαλούς προορισμού.

Αναφορικά με τους πολυδιαφημισμένους covid- free προορισμούς ο κ. Φραγκάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς όπως είπε ζητούμενο είναι όλη η χώρα να θεωρείται «ασφαλής» από τους τουρίστες και όχι κάποιες περιοχές. «Θα μου επιτρέψετε να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτό το κομμάτι, όλη αυτή η συζήτηση για covid-free νησιά μπορεί να μας βγει και πολύ ανάποδα και να έχουμε άλλα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε και δεν πρέπει να επενδύσουμε πάνω σε αυτή τη λογική, γιατί τα πράγματα ανατρέπονται και αλλάζουν πολύ γρήγορα και μετά οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες. Θα έβαζα ως προτεραιότητα το τι μπορούμε να προσφέρουμε ως χώρα, το πόση ασφάλεια μπορεί αν νιώσει ο επισκέπτης σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε συγκεκριμένους προορισμούς», συμπλήρωσε.

Το Κρητικό Πρωινό στα τουριστικά καταλύματα

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για την προώθηση του Κρητικού πρωινού στα τουριστικά καταλύματα. «Το ζητούμενο είναι η τοπική παραγωγή να συνδεθεί με τον τουρισμό. Το κρητικό πρωινό είναι μια πολύ καλή αρχή για να το εφαρμόσουμε αυτό», ανέφερε.

«Το Κρητικό πρωινό περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα της κρητικής γης και μπορεί να επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα τουριστικά καταλύματα και δεν εννοώ μόνο τα ξενοδοχεία αλλά τα μικρότερα καταλύματα», συμπλήρωσε ο κ. Φραγκάκης αναφέροντας ότι τα επόμενα βήματα θα αφορούν στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.