Φρ. Παρασύρης: «Έχετε ανοίξει την όρεξη σε αρπακτικά. Με το ιδιωτικό χρέος αποσαθρώνετε την κοινωνική συνοχή»

Πρέπει να διαβάσετε

«Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η πολιτική του διαχείριση, προφανώς δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μια υπόθεση που υπερβαίνει χρονικά τη δεκαετία και βαραίνει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Διότι, ναι μεν υπήρξε πρόβλημα στη χώρα, αλλά στις πιο δύσκολες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που προστάτευσε τις περιουσίες του ελληνικού λαού με το ν.3869/2010. Και οι δύο μαζί εναλλάξ, αυτό που προσπαθήσατε να κάνετε μέσα στη δεκαετία και παρά τις υποσχέσεις σας, ήταν να ξηλώσετε σιγά σιγά και μεθοδικά αυτόν τον νόμο και να επιδεινώσετε την κατάσταση των δανειοληπτών.  Σήμερα παραμένουμε σε έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και η έξοδος από αυτόν απαιτεί πολιτική βούληση και τομές και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως αυτές που συζητάμε. Είμαστε στο σημείο όπου η ρύθμιση των χρεών είναι εθνική ανάγκη», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ιδιωτικό χρέος, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Εκρηκτικό μηχανισμό χαρακτήρισε το ζήτημα, απευθυνόμενος στον Υπουργό.

«Το γνωρίζετε καλά. Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους δεν είναι μια απλή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Είναι, πλέον, εκρηκτικός μηχανισμός που αποσαθρώνει την κοινωνική συνοχή. Κάθε επιχείρηση και κάθε πολίτης αυτής της χώρας νιώθει μόνος και ανυπεράσπιστος απέναντι στις τράπεζες, τα funds και τους servicers, νιώθει έρμαιο αποφάσεων και μονομερών σε μεγάλο βαθμό ρυθμίσεων στις οποίες δεν μπορεί ούτε να διαμαρτυρηθεί, ούτε να προσφύγει, ούτε να συζητήσει πλέον μιας και ούτε υποκαταστήματα υπάρχουν ούτε τα γραφεία των servicers απαντούν».

Τα τρωτά σημεία του νομοσχεδίου

  • Σίγουρα, δεν αφορά στους δανειολήπτες και μια λύση απεγκλωβισμού
  • Δεν αφορά στους εγγυητές των δανείων και μια ενδεχόμενη ευελιξία τους
  • Δεν αφορά στους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου που έχουν βρεθεί παγιδευμένοι εδώ και χρόνια σε ένα χρέος χωρίς τέλος
  • Δεν αφορά σε μια ουσιαστική και χρήσιμη διαδικασία προσβολής από δανειολήπτες του Κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ
  • Δεν αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Αφού λοιπόν δεν αφορά σε αυτούς και παρά τον τίτλο του ν/σ, αφορά στις τράπεζες και τους servicers και στην περεταίρω ευελιξία τους, στο ξεμπλοκάρισμά τους.

Έχετε κάνει την Ελλάδα παράδεισο στους servicers

Εσείς οι φιλελεύθεροι, εσείς που πιστεύετε στο αόρατο χέρι, στην αυτορρύθμιση της αγοράς και τον ανταγωνισμό, στον ανταγωνισμό των 4 τραπεζών βέβαια, αλλά για να δούμε τι γίνεται. Καλά 4 εταιρίες διαχείρισης δανείων έχουν το 80% της αγοράς, πάλι ολιγοπώλιο, και σε αυτήν την αγορά ολιγοπωλιακή διάρθρωση, μετά τις τράπεζες, μετά την ενέργεια, μετά τα σούπερ μάρκετ και αυτή η αγορά στα χέρια λίγων, μια αγορά χωρίς βάθος χωρίς ανταγωνισμό, ακόμη δεν έχετε πειστεί ότι χρειάζεται ισχυρή και ευρεία ρύθμιση στη συγκεκριμένη αγορά.  Έχετε καταστήσει τη χώρα σε παράδεισο αυτών των λίγων εταιριών.

Έχετε ανοίξει την όρεξη σε αρπακτικά, που με χαρά υπολογίζουν τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ιταλικού ομίλου που ελέγχει τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία διαχείρισης δανείων, η απόδοση τους είναι με διαφορά η μεγαλύτερη από αντίστοιχες αποδόσεις σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει περιθώριο λειτουργικού κέρδους 55,5%, όταν στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20% και στην Ιβηρική ήταν αρνητικό.

Υιοθετήστε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Προστατέψτε, επιτέλους, την πρώτη κατοικία χιλιάδων συμπολιτών μας. Σκεφτείτε ότι στα σπίτια αυτά εναποτέθηκαν οι κόποι και τα σχέδια μιας ζωής.

Δείξτε μέριμνα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Αναλογιστείτε ότι την περίοδο  2006 έως 2009 χορηγήθηκαν στη χώρα μας από τα πιστωτικά ιδρύματα σε 85.000 οικογένειες στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και μάλιστα παραδόξως οι τραπεζικοί που τα χορήγησαν είναι πλέον σε εθελούσια έξοδο. Υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων δύο φορές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία.

Ιδιαίτερη αναφορά για τους Σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι

Σας καλούμε επιπλέον να δείξετε μια ιδιαίτερη μέριμνα για τους σεισμόπληκτους και γενικά για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές συμπολίτες μας, υπάρχει και σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που εσείς έχετε ψηφίσει στο νόμο 4635/2019.

Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος ενεγράφησαν 36 κατασχέσεις ακινήτων σεισμόπληκτων συμπολιτών μας, ενώ μόνο το Σεπτέμβρη του 2023 8 οριζόντιες ιδιοκτησίες κατασχέθηκαν εντός του οικισμού του Αρκαλοχωρίου.

«Το σχέδιο Ηρακλής για αυτούς τους πολίτες θυμίζει μόνο το μυθικό ήρωα.

Το ίδιο συμβαίνει και για χιλιάδες δανειολήπτες.

Τολμήστε λοιπόν σε ένα επίπεδο συναίνεσης να κλείσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο εδώ και μην μας ζητάτε με επιδερμικές λύσεις να συμφωνήσουμε παρατείνοντας το δράμα των ανθρώπων που βλέπουν σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης κρίσης 15 ετών να χάνουν το βιός τους», τόνισε ο Φραγκίσκος Παρασύρης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα