«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»: Ψάχνουν ακόμη το Ταμείο από το οποίο θα προέλθουν τα 230 εκατ. ευρώ

Πρέπει να διαβάσετε

Τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» έχει εξαγγελθεί πολλές φορές. Εχει ανακοινωθεί ότι χιλιάδες νοικοκυριά θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα, ότι γίνεται πράξη η ενεργειακή δημοκρατία και ότι στηρίζεται η ελληνική περιφέρεια. Η προδημοσίευση του Οδηγού τον Μάρτιο οδήγησε σε υπολογισμούς και παραδείγματα για τα κόστη και τα οφέλη από τις επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά και τις μπαταρίες και γενικώς εκτίναξε το ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νοικοκυριά και αγρότες.

Ενα μήνα μετά η έναρξη του προγράμματος μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά η πλατφόρμα ακόμη να ανοίξει κι ας πρόκειται για ένα μέτρο με προφανή πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση. Οχι, δεν υπάρχει ζήτημα με τα κονδύλια, αυτά έχουν βρεθεί, όπως επιμένουν αρμόδιες πηγές, και υπολογίζονται σε πάνω από 230 εκατ. ευρώ.

Ποιό είναι τότε το πρόβλημα; Το υπ. Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταλήξει από ποιό λογαριασμό, δηλαδή από ποιό Ταμείο, θα πάρει τα 230 εκατ. φαίνεται να είναι η απάντηση. Θα προέλθουν όλα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Κάποια θα έρθουν από το ΕΣΠΑ; Θα εμπλακεί και κάποιο άλλο Ταμείο, θα γίνουν όλα αυτά μαζί; Ουδείς ακόμη γνωρίζει, ίσως γιατί το υπ. Οικονομικών είχε άλλες προτεραιότητες και άφησε το θέμα για τη τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί ο Οδηγός για τα φωτοβολταικά, αλλά να μην έχει ακόμη βρεθεί ο λογαριασμός από τον οποίο θα επιδοτηθούν.

Και τώρα; Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η λύση θα δοθεί μέσα στην εβδομάδα, την επομένη ή ακόμη και στις αρχές Μαίου. Ουδείς πάντως μπορεί να φανταστεί ότι ένα τόσο φιλολαικό μέτρο θα αφεθεί για μετά τις εκλογές.

Εκεί βρίσκεται η υπόθεση «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», ένα πρόγραμμα, για το οποίο το τεράστιο ενδιαφέρον, λέγεται ότι οδήγησε σε αύξηση κατά 15% τον προυπολογισμό της πρώτης φάσης του, ανεβάζοντάς τον στα 230 και πλέον εκατ. έναντι των αρχικών 200 εκατ. ώστε να επιδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγ υψηλότερος προϋπολογισμός, σημαίνει αύξηση από τους αρχικά 30.000 δικαιούχους στους 33.000 – 35.000, όπως και αύξηση στα 170 MW ισχύος που θα εισφέρουν τα φωτοβολταϊκά στο σύστημα, έναντι των 150 MW αρχικώς.

Από εκεί και πέρα, το πλαφόν ισχύος για φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, καθώς και τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα, τα οποία περιέγραφε αναλυτικά ο Οδηγός, παραμένουν ως έχουν. Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Ενώ, η επιδότηση του συστήματος φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά και το 60% για τους αγρότες.

Ετοιμη είναι και η πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις, η οποία βρίσκεται εδώ και ένα δίμηνο σε λειτουργία. Είναι η ίδια ακριβώς με αυτήν που έχει ανοίξει από το Φεβρουάριο και η οποία υποδέχεται ήδη αιτήσεις για συστήματα μέχρι 10 κιλοβάτ.

Τίποτα από τα παραπάνω φυσικά δεν έχει αξία, εάν δεν καταλήξουν πρώτα οι υπηρεσίες στο ταμείο ή στα ταμεία από τα οποία θα προέλθουν οι πόροι, κάτι για το οποίο ορατότητα ακόμη δεν υπάρχει. Το ΥΠΕΝ διαμηνύει ότι τα πάντα είναι έτοιμα, ωστόσο εκρεμμεί το σημαντικότερο κομμάτι.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα