Φόνοι και εκβιασμοί από τη μαφία των φυλακών

Πρέπει να διαβάσετε

Την ίδια τακτική που εφάρμοσαν το 2017 οι δολοφόνοι του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου για να εισέλθουν στο γραφείο του φαίνεται ότι ακολούθησαν πρόσφατα και τα άτομα που εκβίασαν τον δικηγόρο Δημήτρη Τσοβόλα, για λογαριασμό Αλβανού βαρυποινίτη των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι δύο εκβιαστές έκλεισαν ραντεβού στις αρχές Φεβρουαρίου με τον κ. Τσοβόλα, υποστηρίζοντας ότι ένας συγγενής τους κρατείται στη ΓΑΔΑ, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία και αναζητεί δικηγόρο να τον εκπροσωπήσει. Οταν εμφανίστηκαν, όμως, στο γραφείο αποκάλυψαν ότι δρούσαν εκ μέρους Αλβανού βαρυποινίτη, τον οποίο είχε εκπροσωπήσει ο δικηγόρος σε ποινική υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία. Τον απείλησαν και απαίτησαν το ποσό των 7.000 ευρώ.

Αυτό το συμβάν προστίθεται σε μία μακρά λίστα εκβιασμών και δολοφονιών στις οποίες εμπλέκονται κρατούμενοι των φυλακών. Οπως φαίνεται από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και τον σχηματισμό δικογραφίας κατά 13 ατόμων (πέντε Ελλήνων και οκτώ Αλβανών), ο εγκλεισμός δεν είχε περιορίσει την εγκληματική δράση ηγετικών στελεχών του κυκλώματος που συνέχισαν να κινούν τα νήματα και να δίνουν εντολές σε συνεργούς τους ακόμη και μέσα από τις φυλακές.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν στις αρχές της εβδομάδας έλεγχο στις φυλακές Κορυδαλλού. Αλβανός βαρυποινίτης που εμπλέκεται στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου πρόλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, να πετάξει στο προαύλιο της φυλακής τα κινητά του τηλέφωνα και άλλες σημειώσεις, ενώ έδωσε κάποια από τα πράγματά του σε άλλους κρατούμενους για να τα φυλάξουν. Τα πήρε πίσω όταν τελείωσε η έρευνα.

Σύνδεση με τρομοκρατία

Η υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών πάντως φαίνεται ότι δεν ακουμπάει μόνο σε ζητήματα ποινικού ενδιαφέροντος. Ετσι, αναβαθμισμένη έρευνα από ειδικό εφέτη ανακριτή θα ζητήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου θα ζητήσει να οριστεί ως ειδικός εφέτης ανακριτής, ο εφέτης που χειρίζεται έως τώρα τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε φέροντας στο φως εγκληματικές δράσεις ευρείας κλίμακας μέσα στις φυλακές.

Και τούτο διότι από το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι πέραν των σκληρών εγκληματικών ενεργειών της συμμορίας, υπάρχουν δεδομένα και για οργάνωση τρομοκρατικών χτυπημάτων για τα οποία θα γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα.

Ειδικότερα, στην έρευνα, που θα ανατεθεί όπως όλα δείχνουν σε εφέτη, θα περιληφθούν προς διερεύνηση η απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, η δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η δολοφονία του αλβανικής καταγωγής κακοποιού που είχε κατηγορηθεί ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, και ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στις φυλακές από συγκατηγορουμένους του. Επίσης, ο θάνατος επίσης αλβανικής καταγωγής κρατούμενου, ο οποίος εμφανίστηκε αρχικά ως προερχόμενος από δηλητηρίαση, αλλά και η εκβίαση του δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα.

Παράλληλα, στην έρευνα θα ενταχθούν συνομιλίες με δικηγόρους που είχαν τα μέλη της μαφίας του Κορυδαλλού, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως τι ακριβώς συνέβαινε, ενώ δεν θα μείνουν εκτός ερεύνης και οι προετοιμαζόμενες τρομοκρατικές δράσεις μελών της σπείρας.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό της προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών της χώρας, παραγγέλλει ότι κρατούμενοι που μετάγονται για να καταθέσουν ή να δικαστούν σε φυλακές πλησιέστερες προς το δικαστήριο, μπορούν να παραμένουν σε αυτές, μόνον όταν η δίκη συνεχίζεται χωρίς διακοπές. Σε διαφορετική περίπτωση ζητεί να μετάγονται στις φυλακές όπου μόνιμα κρατούνται, όταν οι δίκες διακόπτουν για διάστημα πέραν των δέκα ημερών.

Η παραγγελία της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου αφορά πρωτίστως τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διαμένουν κατά καιρούς για μεγάλο διάστημα εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων σκληροί κακοποιοί και βαρυποινίτες με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει και η ίδια στην εγκύκλιό της, «να επιτείνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, το οποίο μας εκθέτει τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα