Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φώκια βγήκε σε παραλία και ξετρέλανε τους πάντες

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρισαν οι λουόμενοι που βρέθηκαν στην παραλία Λιμνιώνα στα Μεσοχώρια στην Εύβοια, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής, εντόπισαν μια χαριτωμένη φώκια.

Η φώκια όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του evima.gr, βρήκε καταφύγιο σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Εύβοιας.

Οι κάτοικοι που την εντόπισαν μάλιστα ανησύχησαν μήπως ήταν νεκρή ή χτυπημένη καθώς την είδαν ακίνητη ωστόσο, εκείνη απλώς ξεκουραζόταν, παίρνοντας έναν υπνάκο.

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. Παλαιότερα ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν συναντάτε φώκιες

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ», με αφορμή την εμφάνιση μίας φώκιας στην παραλία «Μπούκα» της Βελίκας στη Λάρισα έκανε ανάρτηση στο Facebook, ενημερώνοντας τους πολίτες για το τι δεν πρέπει να κάνουν όταν εντοπίζουν φώκιες.

Σύμφωνα με την ανάρτηση οι φώκιες πολλές φορές βγαίνουν και ξεκουράζονται στις ακτές και στεγνώνουν. Δεν πρέπει να τις πλησιάζουμε γιατί δαγκώνουν άσχημα, δεν πρέπει να τις βρέχουμε με νερό και δεν πρέπει να τους δίνουμε φαγητό ή να τις χαϊδεύουμε. Τις παρακολουθούμε και ενημερώνουμε την οργάνωση ΜΟμ.

«Μια φώκια βρίσκεται σε παραλία του Αγιόκαμπου στη Λάρισα. Είναι χρήσιμο να ενημερώσουμε ότι οι φώκιες δεν αντιμετωπίζονται όπως τα δελφίνια. Δηλαδή, πολλές φορές βγαίνουν και ξεκουράζονται στις ακτές και στεγνώνουν. Δεν πρέπει να τις πλησιάζουμε γιατί δαγκώνουν άσχημα, δεν πρέπει να τις βρέχουμε με νερό και δεν πρέπει να τους δίνουμε φαγητό ή να τις χαϊδεύουμε. Από μακρυά τις παρακολουθούμε και ενημερώνουμε την οργάνωση ΜΟμ (2105222888 και 6942494471) που ασχολείται με τις μεσογειακές φώκιες».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα