Η Fitch Solutions εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ για φέτος από 0,9% σε 2,1% μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα το α’ εξάμηνο, αλλά μείωσε τις προσδοκίες για το 2024 από 2,1% σε 1,2%.
«Αυξήσαμε την πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 από 0,9% σε 1,9% μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα το Η123. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ εκτινάχθηκε από 0,0% το α’ τρίμηνο (αναθεωρημένο από -0,1%) σε 1,3% το β’ τρίμηνο. Η άνοδος αυτή προήλθε από τον ισχυρό ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου, ενώ η εγχώρια κατανάλωση αποδείχθηκε επίσης σημαντικά πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν, προηγουμένως», εξηγεί ο οίκος.
«Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε αυτό που θεωρούμε ως την τελευταία αύξηση στον επιθετικό κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, αυξάνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%. Αναμένουμε ότι το υψηλότερο κόστος άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων θα οδηγήσει σε απότομη επιβράδυνση της αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου από 11,7% το 2022 σε 4,7% το 2023. Μεγάλο μέρος της αύξησης των πάγιων επενδύσεων θα οφείλεται στην κυβέρνηση, καθώς αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει την τρίτη δόση της χρηματοδότησης του nextGenEU αργότερα φέτος, αξίας περίπου 0,8% του ΑΕΠ», αναμένει η Fitch Solutions.
«Προβλέπουμε ότι το καθαρό εμπόριο θα συμβάλει κατά 2,2% το 2023 ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου όγκου εισαγωγών και αναμένουμε ότι η συμβολή θα γίνει αρνητική το 2024, καθώς οι εισαγωγές θα ανακάμψουν. Πράγματι, το υπόβαθρο της εξωτερικής ζήτησης παρέμεινε αδύναμο το α’ εξάμηνο, καθώς η ζήτηση για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα έχει υποχωρήσει. Μια ισχυρή τουριστική περίοδος, παρά τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενίσχυσε ωστόσο τις εξαγωγές, με την αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ να είναι η ισχυρότερη μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προέλευσης τουριστών της Ελλάδας. Το 2024 αναμένουμε ότι η αύξηση των εξαγωγών θα ανακάμψει κάπως, αλλά ο ισχυρότερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών θα ωθήσει τη συμβολή του εμπορίου στην αύξηση του ΑΕΠ ξανά σε αρνητικό έδαφος», συνεχίζει ο οίκος.