Τα στοιχεία που διαμορφώνουν την επιδημιολογική καμπύλη, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κρήτη, ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και το Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής κοινωνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τάσος Φιλαλήθης.
Όπως εξήγησε, είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, έχουμε υψηλά κρούσματα στη χώρα. «Η μεγάλη αύξηση που είδαμε στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η εικόνα. Βέβαια, το άνοιγμα των σχολείων τους βάζει όλους σε εγρήγορση και πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις, τηρώντας τα μέτρα».
Σύμφωνα με τον κ. Φιλαλήθη, το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η διασπορά ήταν ελάχιστη μέσα σε κλειστούς χώρους, όμως ο κόσμος μετακινήθηκε και όσο και να πρόσεχαν, προέκυψαν κάποια κρούσματα. «Αυτό δεν έχει σχέση με τη μετάδοση που πιθανόν να δούμε από δω και έπειτα. Ο φόβος για το φθινόπωρο είναι επειδή θα πέσουν οι θερμοκρασίες, και υπάρχουν και τα σχολεία με τη διακίνηση διασπορά του ιού από τα παιδιά», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό που διαφοροποιεί την κατάσταση στην παρούσα φάση, είναι ο αριθμός των εμβολιασμένων, ο οποίος κοντεύει στο 55%. «Δεν είναι επαρκές, αλλά είναι ένα σημαντικό ποσοστό πάνω στο οποίο θα βασιστεί η περαιτέρω στρατηγική της χώρας. Οι ανεμβολίαστοι ωστόσο, είναι αυτοί οι οποίοι θα προκαλέσουν πίεση στο ΕΣΥ».
Ο κ. Φιλαλήθης ανέφερε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όχι για ολικό lockdown, αλλά για αύξηση των ελέγχων σε ανεμβολίαστους πολίτες. «Το θέμα είναι να εντοπίσουμε τα ασυμπτωματικά κρούσματα πριν γίνει διασπορά. Πιο εύκολος είναι ο έλεγχος με rapid τεστ αφού είναι αξιόπιστο. Ξέρουμε ωστόσο, ότι πολλά από τα κρούσματα που καταμετρώνται ξεκινούν από self τεστ».
Κλείνοντας, σχολιάζοντας την άρση του lockdown στο Ηράκλειο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αυτόματη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Αντιθέτως, γίνεται επειδή ο κόσμος προσέχει περισσότερο και παίρνει μέτρα. «Τα μέτρα στο Ηράκλειο, οδήγησαν τον κόσμο να προσέχει περισσότερο», κατέληξε.