«Δυστυχώς η πανδημία δεν έχει ελεγχθεί» τόνισε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, o ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης, ο οποίος πρόσθεσε πως πολλά από τα κρούσματα στην Κρήτη οφείλονται σε μεταδόσεις εντός της οικογένειας και στα χωριά όπου δεν τηρούνται τα μέτρα. «Νομίζουν ότι δεν υπάρχει ο ιός ή ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος γιατί κάποιες ομάδες έχουν εμβολιαστεί. Το δύσκολο είναι ότι βλέπουμε την πίεση να συνεχίζεται στα νοσοκομεία, μεγάλες εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ και αντίστοιχα μεγάλος αριθμός θανάτων. Οπότε τα κρούσματα και οι αυξομειώσεις έχουν κάποια καθυστέρηση, μέχρι να εκδηλωθούν σε επίπεδο εισαγωγών στα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει μείωση, θέλει πολύ προσοχή».

Ο κ. Φιλαλήθης χαρακτήρισε τα self test ως ένα «εργαλείο» στα χέρια των πολιτών καθώς ανακαλύπτει ο καθένας αν είναι ασυμπτωματικός φορέας ή όχι. «Αποκαλύπτονται οι ασυμπτωματικοί άρα προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους άλλους. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ομάδες που γίνονται τα τεστ, τόσο πιο άνετα θα είμαστε. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα και ελπίζω να υλοποιηθεί αυτό, ότι όλοι οι Έλληνες, θα μπορούμε να κάνουμε 10 εκ. την εβδομάδα και κάποιες ειδικές επαγγελματικές ομάδες ή τα παιδιά να το κάνουν δύο φορές την εβδομάδα, για να υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση. Από την αρχή κάποιοι λέγαμε ότι έπρεπε να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε έλεγχο κάθε μέρα. Είναι ένα ισχυρό όπλο τα self test και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει ομάδες επαγγελματιών που εκτίθενται στον ιό». 

Σχολιάζοντας την είδηση, που είδε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης το φως της δημοσιότητας όπου γονείς στην Κρήτη μήνυσαν διευθυντή σχολείου για τα self test, ο κ. Φιλαλήθης επεσήμανε πως είναι εντυπωσιακά αρνητικό το γεγονός ότι τα fake news διασπείρονται πολύ γρήγορα. «Η επιστημονική κοινότητα και τα περισσότερα ΜΜΕ, προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που αρνούνται να καταλάβουν την πραγματικότητα. Λέγαμε πάντα να κάνουν μια βόλτα στα νοσοκομεία να δουν τι γίνεται και επίσης έχω ακούσει ότι αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί η φήμη ότι οι μπατονέτες που χρησιμοποιούνται για τα self test εμπεριέχουν μια δηλητηριώδες ουσία. Αυτό είναι ψέμα! Δικαστική οδός ευτυχώς που υπάρχει αλλά δεν λύνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πρέπει να τα συζητήσει κάποιος με αυτούς τους γονείς και να κουβεντιάσουν με το γιατρό τους, για να πεισθούν ότι αυτά γίνονται για το καλό τους να πεισθεί ο κόσμος, να κατανοήσει και να μην αρκούνται μόνο σε συζητήσεις με ανθρώπους που δεν είναι γνώστες του περιεχομένου». 

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, ο κ. Φιλαλήθης σημείωσε πως υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson&Johnson. «Εδώ τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ζυγίσουμε τα ρίσκα, τα οφέλη και τους κινδύνους που υπάρχουν. Είναι γεγονός ότι η παρενέργεια των θρομβωτικών επεισοδίων είναι σε ελάχιστα περιστατικά και από τους αριθμούς που έχουν ανακοινωθεί, είναι περίπου ένα κρούσμα ανά εκατομμύριο. Πολύ χαμηλότερο από τον κίνδυνο θρόμβωσης από τον ίδιο τον ιό. Αντιλαμβάνομαι ότι ένας υγιείς άνθρωπος δεν θέλει να εκτεθεί σε ένα τέτοιο κίνδυνο. Νομίζω ότι με προσοχή πρέπει να συνεχιστεί η εμβολιαστική προσπάθεια στη χώρα. Να επεκταθεί ο αριθμός εμβολιασμένων και το ρίσκο, οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι από τα οφέλη. Κανένα φάρμακο δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Ακόμη και η απλή ασπιρίνη αν διαβάσουμε το χαρτί που έχει το κουτί θα τρομάξουμε. Καλώς γράφονται, όμως και το να κάθεται κανείς σε μια καρέκλα έχει κινδύνους».