Σήμα κινδύνου για την πορεία του κορωνοϊού στην Κρήτη έστειλε ο o ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης. Αναφερόμενος στις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται και στο επιδημιολογικό φορτίο του νησιού ξεκαθάρισε πως η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί μείζον πρόβλημα.

«Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πρόβλημα με τη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί εντοπίζεται μέσα στις οικογένειες. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε πως συμπεριφερόμαστε», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης.

Εκτίμησε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι και καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της πανδημίας θα παίξουν οι εμβολιασμοί αλλά και η βελτίωση του καιρού.

«Οι εισαγωγές σε ΜΕΘ για ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 80 ετών έχουν μειωθεί. Αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες μέχρι να υπάρξουν περισσότεροι εμβολιασμοί και να βελτιωθεί ο καιρός με υψηλότερες θερμοκρασίες», πρόσθεσε ο κ. Φιλαλήθης.