Φασουλάς στο CRETA: Στην Κρήτη δεν έχουν σημειωθεί σεισμοί άνω των 8,2 Ρίχτερ

Πρέπει να διαβάσετε

«Τείνουμε να… συνηθίσουμε τους σεισμούς των 6 Ρίχτερ» σημείωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γεωλόγος και Συνεργάτης Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, με αφορμή την πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κάρπαθο, η οποία έγινε αισθητή και στην Κρήτη.

Όπως εξήγησε ο κ. Φασουλάς, τα προηγούμενα χρόνια νιώθαμε έναν σεισμό ή καταγραφόταν ένας σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ ενώ φέτος έχουμε ήδη 3, χωρίς να υπολογίζονται όσοι πλησιάζουν το εν λόγω νούμερο. «Είναι κάτι ιδιαίτερο και δείχνει ότι είμαστε στο νότιο Αιγαίο σε μια σεισμική έξαρση  και μακάρι οι σεισμοί που θα έρθουν να είναι σε αυτά τα μεγέθη και πιο χαμηλοί, μακριά από την ξηρά όπως και ο συγκεκριμένος σεισμός που ήταν 6 Ρίχτερ αλλά ελάχιστοι των ένιωσαν ή αισθάνθηκαν ισχυρή δόνηση όπως εκείνες από το Αρκαλοχώρι και της Ζάκρου. Ήταν ιδιαίτερος σεισμός, δεν πρόκειται για μια γνωστή ιδιαίτερα σεισμική περιοχή, είναι νότια της Κρήτης και της Καρπάθου και με βάση το επίκεντρο σημαίνει ότι ο σεισμός έγινε στη λεγόμενη αφρικανική πλάκα. Δεν έγινε στο όριο δύο πλακών όπως ήταν ο προηγούμενος σεισμός ούτε στην ευρωπαϊκή πλάκα. Αυτή ήταν η ιδιαιτερότητα τους και το αντίστοιχο βάθος των 40 χλμ. που είναι σχεδόν στο κατώτερο όριο της αφρικανικής πλάκας».

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, έχουμε μια έντονη σεισμικότητα στα μεγέθη των 6 Ρίχτερ, από την άνοιξη και μετά. «Δεν είναι συνηθισμένο τουλάχιστον για τις περιοχές αυτές, το τόξο του Αιγαίου δίνει αναμενόμενη σεισμικότητα. Ο σημερινός σεισμός ήταν μη αναμενόμενος από μια περιοχή που δεν την περιμένουμε να δώσει τέτοιους σεισμούς. Όταν έχουμε μια τέτοια έξαρση που δεν θα έλεγα ότι έχει να κάνει με τη φετινή χρονιά, να θυμηθούμε και τους περσινούς – προπέρσινους σεισμούς, όλη αυτή η σεισμικότητα έχει να κάνει με το ευρύτερο γεωλογικό γεωδυναμικό φαινόμενο που έχουμε πολλές φορές εξηγήσει. Το νότιο Αιγαίο κινείται νοτιότερα, υπάρχει γεωολογικά μια πιο έντονη δραστηριότητα μετακίνησης πετρωμάτων που εκφράζεται με τους σεισμούς. Μεταφέρεται στο ανατολικό Αιγαίο και και καταλήγει στη σεισμικότητα που έχουμε στο χώρο της Κρήτης».

Πρόσθεσε δε, πως είναι δύσκολο κάποιος να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη. «Από κάποιες ιστορικές αναφορές γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περίοδοι με αυξημένη σεισμική διέγερση, που κράτησαν από 1 ως 2 με 3 χρόνια, με ήπιες ευτυχώς εξάρσεις, χωρίς μεγάλους σεισμούς. Ελπίζουμε να εκτονωθεί με αυτόν τον τρόπο διότι γνωρίζουμε και έχουμε πει ότι όσο περισσότεροι σεισμοί μεσαίου μεγέθους γίνονται τόσο ευνοϊκότεροι είναι για εμάς».

Όπως ανέφερε ο κ. Φασουλάς  και με τα δεδομένα που ο ίδιος γνωρίζει, από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, σεισμό μεγαλύτερο από 8,2 Ρίχτερ κανείς δεν εκτιμάει ότι έχει γίνει στην Κρήτη. «Ο σεισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Συνολάκης, είναι ο σεισμός του 365 που για αυτούς τους σεισμούς με τα μεγάλα μεγέθη, έχουμε μόνο εκτιμήσεις. Τότε δεν υπήρχαν σεισμογράφοι να καταγράψουν μεγέθη, οπότε με βάση τις αναφορές από τις καταστροφές, σίγουρα έχουμε ένα εύρος σφαλμάτων στην εκτίμηση. Κανείς δεν θεωρούσε ότι είναι πάνω από 8,2».

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, ο μόνος που έχει καταγραφεί από ενόργανα είναι του 1926, ο οποίος ήταν κοντά στα 8 Ρίχτερ. «Με βάση το ιστορικό που έχουμε και γνωρίζουμε για πιθανά μεγέθη, παρατηρείται ότι στο νότιο Αιγαίο, έχουμε σεισμούς που θα πλησιάσουν τα 8 Ρίχτερ, όμως έχουμε μια περίοδο επανάληψης, εκατοντάδων χρόνων. Ο ένας σεισμός έγινε το 365, έχουμε μια αναφορά για το 850, υπάρχει ένας ισχυρός σεισμός το 1.303 και είχαμε μετά το 1926. Υπάρχει μια περίοδος 500-700 χρόνων. Αν ισχύει αυτό,  έχουμε μπροστά μας μερικά εκατοντάδες χρόνια για να νιώσουμε τέτοιο σεισμό».

Κλείνοντας, ο κ. Φασουλάς ανέφερε πως με βάση τα δεδομένα στις τελευταίες περιπτώσεις έχουμε καλή εξέλιξη. «Το Αρκαλοχώρι είναι στα πλαίσια που οι σεισμόλογοι μας είχαν ανακοινώσει, μετά το σεισμό. Βλέπουμε ότι η σεισμική ακολουθία αραιώνει στο χρόνο και τα μεγέθη γίνονται μικρά. Στην περίπτωση της Ζάκρου είχαμε 15 του μήνα ένα μετασεισμό 4,1 Ρίχτερ. Από την αρχή λόγω του βάθους και της φύσης του σεισμού, δεν περιμένουμε μετασεισμούς όπως στο Αρκαλοχώρι. Έχουν περάσει μέρες και στην περιοχή του Ξερόκαμπου, η ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και ελπίζουμε να αποφύγουμε τον όποιο κίνδυνο».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα