Για την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο Ηράκλειο μίλησε, μεταξύ άλλων, στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης.

Ο κ. Φασουλάκης επεσήμανε πως μια επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Κρήτη έχει πάντα ενδιαφέρον καθώς το νησί έχει σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα. «Πολλά είναι τα πράγματα που συζητήθηκαν. Έγινε μια καλή συζήτηση και δουλειά και η υπουργός χθες αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση για την προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη ενός δικτύου ανακτόρων στο δίκτυο της UNESCO. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, οι προτάσεις συνδέονται μεταξύ τους και τα δίκτυα. Αποφασίστηκε ότι είναι καλή προοπτική για το μινωικό πολιτισμό. Προβλέπει να εξετάσουν και να προετοιμαστεί ο φάκελος για έξι ανάκτορα στην Κρήτη. Mια συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας με το υπουργείο, εκτιμούμε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά, συγκροτήθηκε η επιστημονική επιτροπή που δουλεύει πάνω σε αυτό ώστε να είμαστε έτοιμοι εκτιμώ και νωρίτερα – αλλά ας πούμε δύο χρόνια, να πούμε ότι ο φάκελος είναι έτοιμος και να υποβληθεί στην UNESCO, για να εξεταστεί αυτό το σπουδαίο θέμα. Γιατί δίδει μια δικαιοσύνη σε ένα σπουδαίο πολιτισμό που κατά την άποψη μου θα έπρεπε να είναι στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σύμφωνα με τον κ. Φασουλάκη, έχει ήδη ξεκινήσει η επιστημονική επιτροπή τις εργασίες. «Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την ομάδα που θα αναλύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανακτόρων. Έχει γίνει αυτό, δουλεύουν ήδη πάνω στα ανάκτορα οι επιστήμονες και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι ένας ολοκληρωμένος επιστημονικός φάκελος που κατατίθεται για την επιτροπή της UNESCO».

Όπως ανέφερε, η επίσκεψη της υπουργού είχε μια σημαντική εξέλιξη γιατί ήρθε με τους συνεργάτες της που ασχολούνται με τα έργα. «Είδαμε μια σειρά από έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά κυρίως συζητήσαμε για την ετοιμασία έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Διαπιστώσαμε κάποιες αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν και από την πλευρά μας, προσπαθεί η Περιφέρεια να είναι χρήσιμη και να συνεργαστεί ώστε να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε χρήματα για τα μνημεία μας και τα έργα που πρέπει να γίνουν. Η Κρήτη έχει τεράστιο πολιτισμό σε μνημεία αρκεί να τρέξουμε πολύ γρήγορα. Παράλληλα πρέπει να πούμε ότι οι καιρικές συνθήκες που αναπτύσσονται και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα μνημεία και βασικός στόχος είναι να τρέξουν οι προετοιμασίες και να καταρτιστούν οι μελέτες».

Πρόσθεσε δε, πως σήμερα έγινε επιτόπια αυτοψία σε κάποια έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως το μουσείο της Μεσαράς. «Εκεί υπάρχει η φάση της ολοκλήρωσης και εκτιμούμε ότι το ’22 θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι θα ανοίξει το μουσείο. Επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου θεάτρου, τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και άλλα. Η Μεσαρά είναι ευλογημένος τόπος και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σημαντικό είναι ότι η επίσκεψη συνοδευόταν από στελέχη του Υπουργείου ώστε επί τόπου να δούμε ζητήματα και ο καθένας από την πλευρά του να δει πως μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Όλοι πρέπει από την πλευρά μας να τρέξουμε γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι την πολιτιστική κληρονομιά».