Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φάρμακα – Ελλείψεις: Το ψηφιακό εργαλείο που δίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών

Πρέπει να διαβάσετε

Να εντοπίσει το πρόβλημα στη… ρίζα του και να προλάβει την περιπλάνηση των πολιτών από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας σκευάσματα, που είναι σε έλλειψη, επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας, μέσω εφαρμογής παρακολούθησης και ενημέρωσης των φαρμάκων που λείπουν.

Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν εξελιχθεί σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση και με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο αναμένεται να απασχολήσουν τη χώρα μας και τον επερχόμενο χειμώνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ταλαιπωρία των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ολιστικά, επεμβαίνοντας σε όλους τους «κρίκους» της αλυσίδας του φαρμάκου.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) τη δημιουργία μιας εφαρμογής (application) με την οποία θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται για σκευάσματα που δεν είναι διαθέσιμα. Ο απώτερος σκοπός και το όραμα του Υπουργού για τη βελτίωση της καθημερινότητας μεγάλων και μικρών ασθενών είναι να δίνεται ταυτόχρονα η πληροφορία για τα σημεία (φαρμακεία) που μπορεί κανείς να βρει συγκεκριμένα μοναδικά φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα. Προηγούνται, όμως, κάποια βήματα μέχρι ο πολίτης να φτάσει να παρακολουθεί τις ελλείψεις από το κινητό του.

Το πρώτο έγινε με τη δημιουργία 11μελούς επιτροπής, με πρόεδρο το νέο γενικό γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, κ. Άρη Αγγέλη. Τα μέλη της Επιτροπής βρίσκονται σε διαρκείς συζητήσεις και ήδη έχει διαμορφωθεί ένας πρώτος σχεδιασμός που θα οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το σχέδιο αρχικά στοχεύει στην πλήρη και ταυτόχρονη ενημέρωση του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ, αλλά και των γιατρών και φαρμακοποιών για τα φάρμακα που παρουσιάζουν «αρρυθμίες» στην αγορά. Έτσι, ξεκινά πλήρης καταγραφή όλου του αποθέματος από τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Στη συνέχεια θα προστεθούν στοιχεία για κατανάλωση φαρμάκων από τα νοσοκομεία και θα αντληθούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεδομένα κατανάλωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Συνταγογράφηση με δραστική ουσία

Με την απόκτηση της πλήρους εικόνας θα μπουν δικλείδες ασφαλείας στη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, για σκευάσματα που είναι σε έλλειψη δεν θα δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να συνταγογραφεί με βάση την εμπορική ονομασία, αλλά θα υποχρεώνεται σε συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλαδή, θα τον «κόβει», ενώ θα του εμφανίζεται ειδική επισήμανση στον υπολογιστή ότι το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι και σήμερα ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Ωστόσο, υπάρχει ένα «παράθυρο» που επιτρέπει τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία για έως το 15% των συνταγών που γράφει κάθε γιατρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να καταργηθεί αυτή η δυνατότητα.

«Δεν θέλουμε να πληροφορούμαστε την έλλειψη, όταν ο πολίτης πηγαίνει στο φαρμακείο ζητώντας το φάρμακό του. Θέλουμε να έχουμε προλάβει και ο γιατρός να μη συνταγογραφήσει φάρμακο σε έλλειψη», σημειώνουν στο ygeiamou.gr μέλη της αρμόδιας επιτροπής για την παρακολούθηση των ελλείψεων.

Αφού γίνει η πλήρης καταγραφή και ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, στο application που θα δημιουργηθεί θα έχουν πρόσβαση και οι πολίτες, για να γνωρίζουν τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη, καθώς και τα υποκατάστατά τους. Σημειώνεται ότι μια αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και πέρυσι μέσα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε χθες ότι το app θα είναι έτοιμο περίπου σε ένα μήνα. Εκείνο που επιδιώκεται, πέρα από την ενημέρωση για τα σκευάσματα που λείπουν, είναι να δίνονται στον πολίτη τα σημεία που μπορεί να βρει φάρμακα χωρίς υποκατάστατο. Για παράδειγμα για ένα σκεύασμα (πχ ένα αντιβιοτικό) για το οποίο δεν υπάρχει γενόσημο, να μπορεί ο κάθε πολίτης πριν πάει σε φαρμακείο να το αναζητήσει να βλέπει τα σημεία που αυτό είναι διαθέσιμο αναλόγως την Περιφέρεια που βρ’ισκεται.

Στο μεταξύ, με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανατίθεται απευθείας σε ιδιωτική εταιρεία, την Uni Systems ο ηλεκτρονικός έλεγχος των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Η εταιρεία θα αναλάβει τη διερεύνηση και αποτύπωση της ροής τροφοδοσίας των φαρμάκων από την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και την επεξεργασία όλων των πληροφοριών από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν και συμμετέχουν στη διαδικασία.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα