Μπορεί η χώρα του να μην έχει δώσει το «πράσινο φως» για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της νόσου Covid στους Αμερικανούς πολίτες, ωστόσο, ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», Δρ. Άντονι Φάουτσι, υποστήριξε σήμερα ότι οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θα μπορούν να εισέλθουν κανονικά στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο.

Σε σημερινές δηλώσεις του στο BBC, ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, θα πρέπει να αισθάνονται ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca θα μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ όταν χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί το φθινόπωρο».

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών ύστερα από 18 μήνες εφαρμογής τους, από την κυβέρνηση Τραμπ στην αρχή της πανδημίας.

Έτσι από τον Νοέμβριο, οι Βρετανοί και οι πολίτες στην Ε.Ε θα μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ με την προυπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι κατά της νόσου Covid.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο του 2021, ο δρ. Άντονι Φάουτσι είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 είναι «πιθανόν πολύ καλό, όμως η ανεξάρτητη αμερικανική επιτροπή που επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές είχε εκφράσει ανησυχία για τον τρόπο που η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε τα δεδομένα της.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως θα δώσει στην αμερικανική επιτροπή επικαιροποιημένα δεδομένα.Έκτοτε δεν έχει δοθεί έγκριση στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Για το λόγο αυτό, η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca απαίτησε από τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού-εάν σκοπεύουν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας- με ανταγωνιστικό ενέσιμο σκεύασμα: Pfizer, Μοderna ή Johnson & Johnson.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca είναι ένα από τα τέσσερα που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων της Ε.Ε (EMA).

Πηγή: protothema.gr