Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ευρώπη: 88 εκ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια

Πρέπει να διαβάσετε

Ίλιγγο προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια, στην Ευρώπη. Περισσότερο από το 30% των παραγόμενων τροφίμων στις μέρες μας απορρίπτεται. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 88 εκ. τόνους τροφίμων, οι οποίοι απορρίπτονται ανά έτος στην Ευρώπη, ενώ πάνω από 143 δις ευρώ είναι το ετήσιο κόστος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των τροφίμων απορρίπτονται.

Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν στο Συνέδριο Rethink Food Waste το οποίο φιλοξενήθηκε τον Οκτώβριο στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 συνέδρους, σε συνδιοργάνωση με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Ο καθηγητής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Θρασύβουλος Μανιός, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, σημείωσε πως και στην Ελλάδα περίπου το 30% των παραγόμενων τροφίμων απορρίπτεται. «Αναφέρομαι σε τρόφιμα τα οποία μπορούν να καταναλωθούν. Δε μιλάμε για παράδειγμα για τη φλούδα της μπανάνας, αλλά για το εσωτερικό της».

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φλέγον ζήτημα, την ώρα που περισσότερο από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται, η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία εισάγει τη «λογική» … «πληρώνω όσο πετώ».

Όπως εξήγησε ο κ. Μανιός: «Όταν το να πετάς κάτι γίνεται πολύ ακριβό, θα το σκεφτείς δυο φορές πριν το πετάξεις. Στην Ελλάδα το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων καλύπτεται από τα δημοτικά τέλη, τα οποία ανά σπίτι διαφέρουν, ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και όχι της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων. Μάλιστα ο Δήμος Ηρακλείου έχει από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη, άρα το να απορρίπτω ανεξέλεγκτα δε φέρει καμία επίπτωση. Αν αντίθετα γίνει πολύ ακριβό, θα αναγκαστώ να  ακολουθώ το σωστό δρόμο».

Στην ελληνική νομοθεσία κι ειδικότερα στο νέο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, απαιτείται από τους δήμους να έχουν δημιουργήσει, με εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2023, τα δικά τους συστήματα «πληρώνω όσο πετώ». Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται ένα σύστημα στο οποίο κάθε πολίτης θα πρέπει να σκέφτεται όχι μόνο το κόστος αγοράς, αλλά και το κόστος απόρριψης των προϊόντων.

«Στο Δήμο Ηρακλείου συγκεντρώνονται 90.000 τόνοι απορριμμάτων, από τα οποία 35.000-40.000 είναι υπολείμματα τροφίμων. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να ξεκινήσει έλεγχος σε μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων, όπως σε σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία κι εστιατόρια. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου στα εστιατόρια, οι πελάτες που αφήσουν στα πιάτα τους υπερβολική ποσότητα φαγητού, χρεώνονται έξτρα στο λογαριασμό, καθώς τα απορρίμματα του εστιατορίου ζυγίζονται κι είναι υπόλογο να πληρώσει το κόστος αυτού που πετάει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιός, προσθέτοντας παράλληλα πως ο στόχος που τίθεται πλέον είναι μέσα από τα απορρίμματα, να μπορούμε να βγάλουμε πρώτες ύλες που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτές που στην Ευρώπη εισάγουμε. «Αυτή η πρακτική θα μας κρατήσει σε ισορροπία με τη φύση και την οικονομία».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα